Violeta Alexandru: Sunt 200 de mii de contracte de muncă suspendate, estimăm că se poate ajunge la 300 – 400 de mii

18

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat că la momentul de față sunt aproximativ 200 de mii de contracte de muncă suspendate, iar până la finalul perioadei pentru care a fost instituită stare de urgență, numărul ar putea ajunge până la 400 de mii.

„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a declarat Violeta Alexandru la Digi 24.

Potrivit ministrului Muncii, executivul va finanța cu până la 75% plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care și-au suspendat activitatea din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis – restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor – 75% din salariul fiecărei persoane, până la 75% la sută din salariul mediu brut.

De asemenea, o măsură similară va fi luată și pentru sprijinirea companiilor care au avut încasări cu 25% mai mici decât în lunile ianuarie și februarie.

O a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puțin cu 25% față de media lunilor ianuarie și februarie. Acestea vor merge cu lista angajaților cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispoziție de Guvern”.

Rămâne de văzut care va fi forma exactă de aplicare a acestor măsuri după publicarea actelor normative în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Violeta Alexandru: Sunt 200 de mii de contracte de muncă suspendate, estimăm că se poate ajunge la 300 – 400 de mii apare prima dată în Main News.

Source: New feed