VIDEO Joe Biden a lansat acuzații dure la adresa lui Donald Trump, la un an de la asaltul asupra Capitoliului

17

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a marcat astăzi împlinirea unui an de la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, alături de vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Cei doi le-au vorbit americanilor cu această ocazie și au precizat că fostul președinte american (deși nu i-au spus pe nume), Donald Trump, poartă responsabilitatea pentru asaltul asupra Congresului SUA, din data de 6 ianuarie 2021.  

Joe Biden a punctat că fostul lider al SUA „a încercat să atace democrația americană” și a subliniat că astfel de „insurecții nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, relatează CNN.

Biden a promis că va apăra idealurile fondatoare ale națiunii de amenințările reprezentate de mulțimea violentă care a luat cu asalt Capitoliul în urmă cu un an și de minciunile predominante pe care Trump și aliații săi continuă să le repete cu privire la alegerile din 2020.

El a catalogat incidentele violente de anul trecut drept un „simbol viu al punctului de inflexiune din istoria americană despre care se vorbește atât de des”.

„Pentru prima dată în istoria noastră, un preşedinte nu doar că a pierdut alegerile, ci a încercat să împiedice transferul paşnic al puterii în timp ce o mulţime de oameni violenţi atacau Capitoliul. Dar au eşuat. Democraţia a fost atacată, dar noi, cetăţenii, am rezistat, am prevalat.

În această zi în care ne amintim de acele evenimente, trebuie să ne asigurăm că nu vom mai fi martorii unui asemenea atac niciodată. Ego-ul lui contează mai mult pentru el decât democrația noastră sau Constituția noastră, nu poate accepta faptul că a pierdut (Donald Trump – n.red.)”, a continuat Biden.

Biden a vorbit mai puțin de 30 de minute. Cu toate acestea, discursul fulgerător al președintelui american a evocat minciunile electorale ale lui Trump și comportamentul său după rezultatul alegerilor prezidențiale, acuzându-l că a răspândit minciuni despre scrutinul din 2020, a refuzat să accepte înfrângerea. În plus, el l-a tras la răspundere pe predecesorul său, pentru că a incitat o mulțime de susținători violenți de-ai săi să intre în Capitoliul SUA.

„Un fost președinte al Statelor Unite ale Americii a creat și răspândit o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut acest lucru pentru că prețuiește puterea în detrimentul principiilor, pentru că vede propriul său interes ca fiind mai important decât interesul țării sale și interesul Americii”, a mai declarat locatarul de la Casa Albă.

Liderul american a avertizat că democrația și „promisiunea Americii” sunt în pericol și a cerut cetățenilor „să susțină statul de drept, să păstreze vie flacăra democrației”.

El a făcut, totodată, apel la protejarea drepturilor de vot în întreaga țară și i-a criticat pe Trump și susținătorii săi pentru încercarea de a „suprima votul vostru și de a submina alegerile noastre”. „Este greșit. Este nedemocratic. Și, sincer, nu este (un gest-n.red.) american”, a spus Biden.

„Acum, haideți să trecem mai departe și să scriem următorul capitol din istoria americană, pentru că 6 ianuarie nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașteri a libertății și a fair-play-ului”, a conchis președintele SUA.

După ce și-a încheiat discursul, Biden a fost întrebat de jurnaliști dacă remarcile sale nu pun mai degrabă sare pe rană decât să vindece „rana deschisă din 6 ianuarie 2021”.

„Dacă vrei să te vindeci, trebuie mai întâi să știi cât de extinsă este rana. Nu te poți preface. Acestea sunt lucruri serioase. Trebuie să accepți, asta fac națiunile mari. Ele acceptă adevărul și merg mai departe”, a conchis președintele american.

Foto: Facebook / Joe Biden

Articolul VIDEO Joe Biden a lansat acuzații dure la adresa lui Donald Trump, la un an de la asaltul asupra Capitoliului apare prima dată în Main News.

Source: New feed