USR cere sesiune parlamentară extraordinară după cazul de la Caracal. Barna susţine condiţionarea achiziţiei cartelelor prepay de buletin/Măsurile propuse

468

Liderul USR a anunțat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru aprobarea unui plan de măsuri ca urmare a cazului de la Caracal. Dan Barna a declarat că susține condiționarea achiziționării cartelelor prepay de prezentarea actului de identitate.

Liderul USR a solicitat președintelui Camerei Deputaților convocarea unei sesiuni extraordinare

„Dincolo de declarații publice firești, în momentul de față nu există o asumare explicită la nivelul niciunei instituții pe ceea ce înseamnă coordonarea și măsurile ce trebuie luate în perioada următoare. De aceea vom solicita președintelui Camerei Deputaților o sesiune extraordinară astfel încât Parlamentul să ia de urgență măsurile despre care vom vorbi, și să ne așezăm spre normalitatea aceea fundamental necesară”, a declarat Dan Barna.

„Cei care sunt responsabili trebuie să răspundă, însă simplele demiteri, sancționări, coborâri în grad nu sunt suficiente. Am crezut că după Colectiv ne-am trezit, dar crima de la Caracal arată că aproape nimic nu s-a schimbat și arată cât este de important să depolitizăm instituțiile public”, a precizat liderul USR.

Dan Barna susţine condiţionarea cumpărării cartelelor prepay cu buletinul

Întrebat dacă susţine condiționarea achiziţiei cartelelor prepay de buletin, Dan Barna a răspuns afirmativ.

Preşedintele USR a acuzat că una dintre cauzele tragediei de la Caracal este numirea politică din fruntea instituțiilor.

„Sunt pline inspectoratele de poliție de șefi interimari numiți politici, mulți dintre ei fără studii. În momentul de față absolvenții Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, nu-și pot primi posturile, pentru că nu sunt locuri, sau nu este buget, pentru că aceste posturi sunt ocupate de oameni numiți politic, mulți dintre ei, și presa a semnalat lucrul acesta, fără să aibă studii de specialitate. Am ajuns să credem că se poate funcționa cu amante, rude, nepoți, veri, în poziții de funcționare a statului român, la fel și la pensii, la fel și la sănătate. Am ajuns în situația în care oamenii mor fiindcă se blochează sisteme plătite cu sute de mii de euro de statul român, unor firme care sunt doar pur și simplu ventuze și mecanisme de furat publici.

Cât timp vom numi membri din curtea partidului în instituții publice, o tragedie ca cea de la Caracal se poate repeta, și se va repeta cel mai probabil. Cât timp nu înțelegem că trebuie să dăm concursuri pe post, concursuri reale, nu concursuri false cu subiecte date de dinainte, cât timp nu înțelegem că numind profesioniști și respectandu-i, doar așa putem să funcționăm mai departe și doar așa putem să fim stat europeam, care pretindem în declarații că suntem, dacă nu facem asta nu avem nicio șansă.

De aceea semnalul pe care îl dăm și semnalul pe care USR îl transmite astăzi sunt măsurile necesare despre care vor vorbi colegii mei astăzi. Dincolo de sancțiuni individuale, dincolo de responsabilitățile celor care trebuie să plătească fără îndoială pentru ceea ce s-a întâmplat, este nevoie de niște măsuri. Nu inventăm apa caldă, nu propunem măsuri de dreapta sau de stânga, propunem niște măsuri de bun simț prin care o astfel de tragedie să aibă șanse foarte mici ca să se mai întâmple vreodată. În momentul de față, avem un stat falimentar care nu funcționează. Fiecare detaliu pe care presa l-a transmit referitor la această situație ne arată cum în multe locuri sistemul nu a funcționat și s-a blocat”, a declarat Dan Barna.

Barna: Propunerea referendumului este jignitoare pentru cetățenii României

Dan Barna a spus că propunerea Vioricăi Dăncilă de a organiza un referendum este jignitoare pentru cetățenii României, în condițiile în care de trei ani legislația penală a fost „slăbită și subțiată semnificativ”.

„Nu ne trebuie referendum, este jignitoare pentru cetățenii României propunerea premierului de a organiza un referendum pentru mărirea pedepselor în condițiile în care există pedepse foarte clare în momentul de față, în condițiile în care de trei ani de zile legislația penală a fost slăbită și subțiată semnificativ exact în Parlamentul României.”, a mai transmis Dan Barna.

Setul de măsuri propus de USR

„Prima măsură e legată de legea recursului compensatoriu. În urma adoptării legii, foarte mulți infractori printre care și criminali periculoși au fost lăsați în libertate. Este prima măsură care trebuie luată. (…) E o lege odioasă, trebuie abrogată.

A doua măsură este una mai largă, ea vizează tangențial problema la care ne referim. Aceste crime de la Caracal vizează întreg sistemul judiciar. Nu poți avea procurori, judecători curajoși dacă înființezi o secție care îi toacă mărunt. Măsura care trebuie luată este de a corecta legile justiției.

În al treilea rând, s-a vorbit foarte mult de serviciul 112 și de posibilitatea localizării cu acuratețe a apelurilor. Legislația există, dar nu a fost respectată până la capăt. Ar fi trebuit în urma unei decizii ANCOM din 2016 să fie adoptate anumite măsuri așa încât aceste localizări să se facă mai repede și mai exact. O măsură care trebuie să fie impusă e punerea unor termene și sancțiuni pentru nerespectarea acestor obligații asumate de statul român. Coordonarea acestui sistem a fost efectuată de către un comitet care acum e reinventat de Viorica Dăncilă sub o altă denumire. Pentru că patronează acest serviciu, 112, guvernul României se face responsabil.

Exista din 2010 un sistem alerta rapire copii. A fost gandit si conceput pentru un timp foarte scurt cu fonduri UE. Din 2010 pana acum a functionat o singura data. Sistemul exista, trebuie actualizat.
Trebuie asigurata tehnica performanta acestei directii de operatiuni speciale din cadrul Politiei Romane pentru interceptari si localizari. In urma deciziei CCR, care a interzis SRI sa isi aduca aportul in astfel de cazuri, aceasta zona a ramas descoperita. De aceea, aceasta directie trebuie sa beneficieze de niste tehnici performante.

In al saselea rand, stim ca au fost taiate sume importane de la parchete. Guvernul are posibilitatea, la rectificarea bugetara, indicam aceasta suma pe care vrea sa o aloce jandarmeriei pentru innoirea armamentului sa o aloce politiei si parchetelor.

In al saptelea rand, numirea pe functii conducere MAI trebuie sa se faca prin concursuri reale.

In al optulea rand, am observat ca au probleme politistii si cu pregatirea profesionala. Pregatirea lor incepe din academie, din scoli, unde am vazut cu totii ca exista foarte mari probleme. Academia de Politie si celelalte scoli trebuie reformate din temelie. Reforma trebuie facuta cu experti internationali, europeni. Trebuie facute evaluari periodice. E inadmisibil ca niste copii sa trebuiasca sa calatoresca cu autostopul. Serviciul de transport trebuie sa fie public.

Exista legea registrului infractorilor care au savarsit infractiuni sexuale, insa trebuie preluata si pentru persoanele care au savîrșit alte tipuri de infractiuni agresive.

Trebuie luate masuri de siguranta, cei agresivi sa fie supusi obligatoriu sedintelor psihologice pentru recupereare. Trebuie sa avem mare grija de victimele agresiunilor.”, a declarat Stelian Ion.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Articolul USR cere sesiune parlamentară extraordinară după cazul de la Caracal. Barna susţine condiţionarea achiziţiei cartelelor prepay de buletin/Măsurile propuse apare prima dată în Main News.

Source: New feed