USR atacă la CCR bugetul pentru anul 2022 / Barna: Sunt în acest buget porcării de nedescris

29

Dan Barna, vicepreședinte USR, a anunțat joi, 23 decembrie, că formațiunea din care face parte va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) bugetul de stat pe 2022, motivând că este un buget „al clientelismului și iresponsabilității”.

Dan Barna a criticat faptul că primarii USR au fost ignorați de coaliția de guvernarea și, prin urmare, „sunt pedepsiți cetățenii care au votat cu USR”.

„USR va ataca acest buget la Curtea Constituțională, pentru că este un buget al clientelismului și iresponsabilității. Sunt în acest buget porcării de nedescris pentru ceea ce înseamnă democrația într-un stat european. Este de neacceptat ca cetățenii României, cei care au votat USR din comunitățile cu primari USR, să nu se regăsească în acest buget, așa cum este de neacceptat ca un partid precum PPUSL, un partid neparlamentar, să fie finanțat de către acest buget printr-o șmecherie a PSD și PNL, tocmai pentru că sunt clienții lor politici.

Este de neacceptat ca bugetul României să fie folosit ca o pradă de război. Acest buget este construit în această logică. Dacă ne uităm la cele două zile de dezbateri, vedem că amendamentele extremiștilor, celor de la AUR, au fost acceptate la buget și niciun amendament al USR nu se află între cele acceptate de majoritate în cadrul bugetului”, a declarat Dan Barna joi, 23 decembrie, la scurt timp după ce plenul Parlamentului a aprobat proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

Barna a adăugat că în următoarele ore partidul va sesiza Curtea Constituțională în acest caz.

„În momentul de față, USR este singura opoziție democratică. Vedem o majoritate deja toxică pentru România, care-și folosește partenerii extremiști de la AUR ca sprijin în puțina opoziție care mai este. USR e astăzi împotriva tuturor și pot să spun tot răul spre bine! (…) USR va face opoziție foarte fermă, atacăm în orele următoare acest buget la CCR și ne vom lupta cu toate instrumentele parlamentare de care dispunem”, a mai afirmat Dan Barna.

Parlamentarii USR nu au votat astăzi pentru adoptarea celor două proiecte.

Iată și comunicatul USR prin care partidul anunță sesizarea CCR:

„USR atacă la CCR legea bugetului de stat pentru 2022, un buget al clientelismului iresponsabil și al discriminării pe criterii politice

USR nu a votat astăzi, în Parlament, proiectul bugetului de stat pentru 2022 și va sesiza Curtea Constituțională pentru alocările discreționare de fonduri către primării pe criterii de apartenență politică.

În bugetul pentru 2022 localitățile cu primari USR nu primesc bani, ceea ce reprezintă o evidentă discriminare pe criterii politice. Putem înțelege că există priorități diferite (coaliția PSD – PNL a mărit bugetul Administrației Prezidențiale și al serviciilor secrete), dar nu putem să tolerăm discriminări pe criterii de apartenență politică și pedepsirea comunităților care nu au votat cu PSD și PNL.

În bugetul pentru 2022 nu a fost acceptat niciun amendament al USR, în schimb au fost acceptate amendamente de la AUR și au fost introduse amendamente cu dedicație pentru PPUSL, arătând astfel că singurul partid de opoziție care le încurcă planurile este USR.

PSD și PNL au adoptat un amendament neconstituțional prin care extind subvenția partidelor politice astfel încât PPUSL să beneficieze de finanțare din bani publici. Amendamentul prevede vor fi finanțate partidele după numărul de parlamentari de la sfârșitul primei sesiuni parlamentare din 2021. Singurul partid care va beneficia de acest amendament este PPUSL, care are câțiva parlamentari afiliați la PSD. Amendamentul cu dedicație modifică în mod neconstituțional o lege organică, Legea finanțării partidelor politice.

USR va invoca mai multe motive în sesizarea de constituționalitate, printre care faptul că bugetul pentru 2022 a fost adoptat fără ca legea plafoanelor să fie adoptată și cu alocări către ministere care nu au încă Hotărârile de Guvern de înființare/reorganizare”.

Context

Plenul Parlamentului a adoptat joi, 23 decembrie, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

La proiectul legii bugetului de stat s-au înregistrat 294 voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat au fost 291 voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”, conform Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă declara miercuri, 22 decembrie, că bugetul pe 2022 este unul echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.

Acum, proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul USR atacă la CCR bugetul pentru anul 2022 / Barna: Sunt în acest buget porcării de nedescris apare prima dată în Main News.

Source: New feed