UPDATE Scandal în Energie. ANRE susține că Ordonanța pentru plafonări încalcă regulile europene / PNL cere demiterea de urgență a conducerii Agenției: Subminează statul român

168

UPDATE Potrivit Notei de fundamentare a Ordonanței aprobată joi de Guvern și consultată de G4 Media, Executivul arată că „măsurile au fost decise la nivel politic și guvernamental, dar este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019”.

UPDATE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că Ordonanța aprobată joi de Guvern este inspirată din modelele aprobate de Comisia Europeană.

Tot ce a propus ANRE se regăsește în OUG 27, textul ei fiind avizat de către ANRE. Nu cred că Ordonanța încalcă vreo directivă europeană, de altfel modelul de impozitare din Ordonanță nu este inventat de noi, ne-am inspirat din tiparul grecesc, care a fost notificat la Comisia Europeană”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Ministrul arată că procedurile „sunt necesare pentru că piața de energie a fost perturbată de tranzacțiile succesive, care au crescut artificial prețul”.

ANRE are, de acum, pârghiile pentru a combate speculațiile din piață prin amenzi ce ajung la 5% din cifra de afaceri pentru cei care fac tranzacții cu scopul de a crește artificial prețul energiei”, a adăugat oficialul.

Popescu a precizat că va prezenta deciziile luate de Guvern pe 9 septembrie la Bruxelles.

Știrea inițială

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avertizat că Ordonanța de Urgență pentru plafonarea facturilor la energie încalcă flagrant regulile europene și susține că anumiți furnizori ar putea ieși de pe piață din cauza mecanismelor impuse de Guvern, notează G4Media. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, a cerut demiterea întregului Consiliu ANRE, pe motiv că „subminează statul român și autoritatea Guvernului României”.

ANRE a transmis o notă prin care susține că Ordonanța aprobată în ședința de Guvern de joi încalcă regulile europene, întrucât limitează comerțul comunitar cu energie, și că există șansa ca împotriva României să fie declanșată o procedură de sancționare.

Arbitrul pieței energetice din România a mai avertizat că OUG ar putea duce la ieșirea din piață a unor furnizori, din cauza mecanismelor impuse, și a cerut Guvernului să înființeze companii de trading și furnizare.

CITEȘTE ȘI: Guvernul stimulează populația să economisească energie / Pragul maxim de consum până la care se poate face plafonarea a scăzut

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a avut o reacție dură la adresa Consiliului ANRE, acuzându-i pe șeful Agenției, Dumitru Chiriță, și pe ceilalți membri din Consiliu că au participat la toate discuțiile legate de elaborarea Ordonanței.

Domnii de la ANRE subminează statul român și autoritatea Guvernului României, a prim-ministrului și a nu mai puțin de 5 miniștri care au semnat această ordonanță. Domnul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu piața de energie din România și cu sufletele și inimile românilor”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi24.

Liderul liberal consideră că este nevoie de o „reacție rapidă” din partea coaliției și a cerut o reuniune de urgență, care să ducă la revocarea întregului Consiliu.

Domnii de la ANRE care au interese și care au fost certați când s-au întors de la Guvern, probabil atât domnul Chiriță și ceilalți membri ai Consiliului care conduc ANRE au fost certați de șefii lor din companiile franțuzești, austriece, germane sau italienești.

Răbdarea mea s-a încheiat cu ce înseamnă ANRE, am fost mai mult decât tolerant, echilibrat și liniștit, înțelegând că problemele României sunt mult mai importante decât o instituție, dar ce face ANRE și ce a făcut astăzi arată că ANRE nu servește interesul cetățeanului român și nu respectă premierul, coaliția (…) Nu poți să participi la construirea unei ordonanțe și după să vii să critici ordonanța”, a adăugat europarlamentarul liberal.

În replică, unul dintre membrii Consiliului ANRE a transmis că „liderii politici știu ce au de făcut, iar decizia de revocare e dreptul exclusiv al Parlamentului”, potrivit Digi24.

ANRE este condus de Dumitru Chiriță, numit în funcție în anul 2017 în timpul Guvernării PSD, partid al cărui președinte era Liviu Dragnea.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul UPDATE Scandal în Energie. ANRE susține că Ordonanța pentru plafonări încalcă regulile europene / PNL cere demiterea de urgență a conducerii Agenției: Subminează statul român apare prima dată în Main News.

Source: New feed