Una dintre principalele surse de țigări pentru piața neagră din România ar putea fi eliminată

103

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a anunțat luni, 26 septembrie, depunerea unui proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova care vizează eliminarea regimului „duty-free”, notează TV8.md

„Propunem anularea regimului „duty-free” în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. Or, considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, susține Alaiba.

Potrivit deputatului PAS, doar în primele șase luni ale anului 2022, regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 50 milioane euro.

„Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile. Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase.

Regimul duty-free a fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool. Guvernările precedente, în special în perioada regimului Plahotniuc, s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim. Au permis instalarea duty-free la posturile interne la intrare în regiunea transnistreană, au permis instalarea magazinelor duty-free la intrare în Republica Moldova, intenționând chiar să instaleze benzinării în regim duty free.

Duty-free – sursă

Potrivit unui studiu realizat de compania Novel, magazinele duty-free din Republica Moldova au devenit una dintre principalele surse care alimentează cu țigări piața neagră din România.

Cifrele prezentate arată o scădere esențială a cotei țigărilor din Republica Moldova pe piața neagră a României: de la 26,7% în luna mai – la doar 3,6% în luna iulie. Ar putea fi efectul unor operațiuni demarate de autoritățile moldovene pentru combaterea contrabandei cu țigări, desfășurate în ultimele luni.

În același timp, pe piața neagră din România a crescut cota țigărilor ce provin din magazinele duty-free, cu aproape o treime, aceasta ajungând la 51,7% din total. Compania „Novel Research” precizează că o treime din țigările din duty-free ajunse pe piața românească provin din magazinele duty-free din Republica Moldova.

„Novel înregistrează un minim al contrabandei, dar şi schimbări semnificative în structura provenienței ţigaretelor de pe piaţa neagră. Astfel, creşterea ponderii produselor tip Duty Free, din care o treime reprezintă produse destinate magazinelor din Republica Moldova, arată că este necesară o cooperare mai strânsă a autorităţilor de aplicare a legii din România cu cele din ţările vecine şi un cadru legislativ anti-contrabandă unitar în regiune”, afirmă Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications.

Potrivit Junal.md, în Republica Moldova există două mari rețele de magazine duty-free. Prima este deținută de societatea cu răspundere limitată „DFM”, care anterior era controlată de Ilona Șor, mama oligarhului fugar Ilan Șor. Anul trecut a fost preluată de bancherul rus cu cetățenie israeliană, Arie Geler.

Cea de-a doua rețea duty-free aprține firmei Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri francez de origine siriană Franck Arif.

Articolul Una dintre principalele surse de țigări pentru piața neagră din România ar putea fi eliminată apare prima dată în Main News.

Source: New feed