Ucraina susține că lucrările de pe canalul Bâstroe vizează „exclusiv întreținerea căii navigabile”

47

Ambasada Ucrainei în România a confirmat sâmbătă, 18 februarie, că pe canalul Bâstroe sunt efectuate lucrări de dragare, dar a precizat că vizează „exclusiv întreținerea căii navigabile” și că sunt executate în acord cu legislația internțională. Reprezentanții Guvernului de la Kiev mai susțin că au informat încă din august 2022 Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada Ucrainei.

Reprezentanții Guvernului de la Kiev susțin că lucrările se execută „în mod permanent de mai mulți ani” și că sunt făcute în acord cu legislația ucraineană și convențiile internaționale.

În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale”, a adăugat Ambasada Ucrainei.

Context

În cursul zilei miercuri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe.

Aparent chestiunea era cunoscută încă din prima parte a anului trecut de către autoritățile române, în condițiile în care guvernatorul Deltei Dunării a precizat că a informat Ministerul Mediului încă din aprilie, însă nu a primit niciun răspuns.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Grindeanu susține că Ucraina dragheză canalul Bâstroe fără acordul României

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, joi, că „nicio autoritate română competentă” nu i-a informat pe diplomații români despre posibilele lucrări de dragare a canalului Bâstroe efectuate de Ucraina și că a cerut informații „cât mai complete și actualizate” pentru a întreprinde „imediat” demersuri diplomatice necesare.

Sunt convins că Ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile, pe căile diplomatice se vor găsi soluțiile de comunicare cu partea ucraineană, Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări și vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării”, a fost și reacția ministrului Mediului.

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Articolul Ucraina susține că lucrările de pe canalul Bâstroe vizează „exclusiv întreținerea căii navigabile” apare prima dată în Main News.

Source: New feed