Trump, după întâlnirea cu Iohannis: Viitorul relaţiei României cu SUA, foarte strălucit. Preşedintele român poate să rezolve problema corupţiei

412

Klaus Ioahannis s-a întâlnit, marți seara, cu președintele american Donald Trump. Printre cele mai importante teme dezbătute de aceștia se numără relația economică dintre România și SUA, înzestrarea armatei, dar și vizele pentru românii care vor să călătorească în Statele Unite. Este a doua întâlnire oficială pe care cei doi președinți o au la Washington. Casa Albă a transmis un comunicat de presă în care se spune că ”viitorul relației României cu SUA este foarte, foarte strălucit”. În timpul unei declaraţii de presă, Donald Trump a vorbit despre combaterea corupţiei din ţara noastră.

„Cred ca (n.r. Klaus Iohannis) poate sa rezolve problema coruptiei in Romania. Am auzit ca a facut pasi mari. Exista multe tari minunate precum Romania care au probleme uriase de coruptie, dar am auzit ca ati facut pasi mari”, a spus Donald Trump.

Din comunicatul transmis de Casa Albă reiese că întâlnirea celor doi șefi de state are rolul de a „reconfirma și celebra puternicul parteneriat strategic între țările noastre”, menţionându-se că România continuă „să facă mari progrese în depășirea moștenirii comunismului”.

Casa Albă: România este un aliat neprețuit al NATO

„SUA și România au relații de securitate, de energie, nuclear-civile și de cyber securitate de care beneficiază ambele țări.

Țările noastre vor continua să lucreze împreună pentru a îndeplini provocările de securitate și de a îmbunătăți partneriatele economice și de energie.

Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA.

Sprijinul pentru aliatul nostru statornic: România este un aliat de neprețuit al NATO și sprijină SUA și eforturile de securitate regionale și globale.

Se împlinesc 15 ani de când România s-a alăturat Alianței și a dovedit că este un partener puternic și îndeplinește angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

România a avut una dintre cele mai mari contribuții la misiunile NATO în Afganistan și sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia și coaliția privind înfrângerea ISIS.

Militarii noștri lucrează împreună pentru a descuraja provocările pe flancul estic al NATO”, transmite Casa Albă.

Casa Albă: România colaborează cu SUA în combaterea ameninţărilor cibernetice ridicate de comercianţii chinezi

În document se menţionează că după ultima întâlnire dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump, România şi-a modernizat Armata cu sisteme americane, făcându-se referire şi la rachetele defensive Patriot.

„România găzduiește prin rotație aproximativ 1.000 de soldați ai Statelor Unite și, de asemenea, sistemul SUA Aegis Ashore, care sprijină sistemul balisitic defensiv al NATO.

România se angajează să lucreze cu SUA în combaterea securităților cibernetice ridicate de comercianții chinezi în privința rețelelor 5G.

Consolidând securitatea energetică și investițiile: SUA vor continua să lucreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

SUA vor colabora cu România pentru a îmbunătăți climatul investițional și pentru a ajuta țara să-și folosească mai bine vastele resurse de gaz.

Aceste eforturi vor duce la creșterea oportunităților de investiții pentru companiile americane, vor crește prosperitatea românilor și vor îmbunătăți securitatea energetică în regiune.

România sprijină Administrația Trump privind eforturile de deversificare în domeniul energetic în Europa, care vor duce la reducerea dependenței de resursele energetice ale Rusiei.

România s-a opus proiectului Nord Stream II și altor proiecte care să crească dependența Europei de Rusia.

Statele Unite și România sprijină puternic Inițiativa Celor Trei Mări, care este foarte importantă pentru creșterea pieței energetice și a securității”, se menţionează în comunicat.

Trump: Mi-ar plăcea să vizitez România

Preşedintele SUA a declarat că I-ar plăcea să viziteze România : ” E o chestiune pe care o vom discuta”.

„Este o onoare să fiu aici cu preşedintele României, care este foarte respectat. A făcut o treabă foarte bună. Am auzit că vine o perioadă de campanie în România, dar îmi imaginez că veţi face foarte bine, pentru că sunteţi foarte talentat, îi iubiţi pe oameni şi avem o relaţie foarte bună. SUA în România este mai bine ca niciodată. Vă mulţumesc. Avem schimburi mari, afaceri, multe schimburi comerciale cu românii, care sunt foarte talentaţi, noi cumpărăm, ei cumpără”, a spus Trump, potrivit Agerpres.

„Aş vrea să subliniez că este important că mă aflu din nou aici cu domnul preşedinte şi avem oportunitatea să discutăm despre parteneriatul foarte bun. Sub conducerea dumneavoastră am progresat şi vom continua să facem acest lucru. Este foarte important pentru noi şi cred că suntem pe calea cea bună şi vă mulţumesc”, a replicat Iohannis.

Articolul Trump, după întâlnirea cu Iohannis: Viitorul relaţiei României cu SUA, foarte strălucit. Preşedintele român poate să rezolve problema corupţiei apare prima dată în Main News.

Source: New feed