Televiziunea publică, în centrul unui scandal public după programul controversat de Revelion. Cum explică directorul general al TVR

21

Directorul general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, susține că nu a intervenit în propunerile de programe pentru noaptea dintre ani, menționând că Revelionul transmis pe TVR a cuprins momente de satiră. Precizarea vine după ce președintele Comisiei pentru Cultură, Iulian Bulăi, a criticat programul, acuzând că au fost luate în derâdere măsurile pentru combaterea pandemiei și solicitând demisia Doinei Gradea.

„Mi-e greu să cred că domnia sa nu ştie ce înseamnă băşcălie dar dacă, totuşi, îi scapă sensul, îi pot spune că băşcălia e una, satira e altceva. Dacă la băşcălie se pricepe oricine (poate şi dl. Bulai, nu ştiu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu băşcălie (..) Experienţa de zeci de ani în televiziune m-a învăţat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, Facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română”, spune Doina Gradea, potrivit news.ro.

„Există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei – puteţi contrazice asta, domnule deputat Bulai?”, a completat Gradea.

Președintele TVR susține că programul de Revelion nu a încălcat legea și că TVR înregistrează profit de trei ani.

„Ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veţi ”curăţa” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toţi PSD-iştii din TVR – înainte de a vă întreba cum veţi face asta, am şi alte curiozităţi: cum veţi identifica PSD-iştii, prin ce metode? Şi ce altă instituţie de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveţi idee către ce alunecaţi dumneavoastră aici? Bref, ar trebui să recitiţi şi să reflectaţi la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veţi recunoaşte că aţi greşit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteţi ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenţie!, să nu ziceţi că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului şi se poate întoarce împotriva celui care o dictează”, mai spune Gradea.

Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, va avea, marți, o întâlnire cu președintele Consiliului Național al Audiovizualului, Monica Gubernet. Tema discuțiilor este legată de reflectarea măsurilor dispuse în pandemie în audio-vizual. Întâlnirea are loc după programul televiziunii publice din noaptea de Revelion, în care s-au luat în derâdere măsurile de prevenire a pandemiei.

Citeşte AICI acuzaţiile aduse de Iulian Bulai preşedintelui TVR.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Articolul Televiziunea publică, în centrul unui scandal public după programul controversat de Revelion. Cum explică directorul general al TVR apare prima dată în Main News.

Source: New feed