Tăriceanu, despre trădarea membrilor ALDE: Încercare de tip mafiot din partea Vioricăi Dăncilă/ ALDE nu era tratat pe picior egal

456

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, la Şcoala Politică de Vară a tineretului ALDE, despre motivele pentru care coaliția s-a rupt, dar și despre miniștrii ALDE care au trecut în tabăra Vioricăi Dăncilă.

Dăncilă, „încercare de tip mafiot” de a fura oameni din ALDE

Referitor la miniștrii ALDE care au trecut în tabăra PSD, Tăriceanu susține că Dăncilă a avut o „încercare de tip mafiot” de a îi fura oamenii.

„Am ajuns la concluzia să ne despărţim. Să ne despărţim civilizat însă. Ce s-a întâmplat a fost o manevră de tip mafiot, racket, de racolare a oamenilor. Noi hotărâsem cu un vot covârşitor. Parcă li s-a şters creierul. Surpriză, Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toti au votat pentru ieşirea de guvernare. Şi acum spun că decizia nu a fost luată statutar. Cel mai înalt forum de decizie este Delegaţia Permanentă. Aici nu e vorba numai de statut. Aţi auzit de onoare? E foarte importantă asta. Unii sunt la căsuţa cu onoare, ori uşa e închisă, ori căsuţa e goală. E vechiul proverb – ce nu te omoară, te întăreşte”, a spus președintele ALDE.

Viorica Dăncilă i-a convins pe trei membri ALDE să intre la Guvernare, alături de PSD.  Premierul i-ar fi vrut pe Grațiela Gavrilescu la Mediu, pe Ion Cupă la Energie și pe Alexandru Băișanu la Relația cu Parlamentul, însă Iohannis a anunțat că nu mai acceptă propunerile de miniștri ale premierului.

Candidatul la prezidențiale, motivul divorțului PSD-ALDE

Tăriceanu mai spune că principalul motive care au stat la baza deciziei ca ALDE să iasă de la Guvernare a fost desemnarea candidatului la prezidențiale.

„După alegerile din 26 mai am avut o discuție cu doamna Dăncilă, noul președinte al PSD, după ceea ce s-a întâmplat cu Dragnea. Ea mi-a spus că-și menține angajamentele luate de Liviu Dragnea. Mi-a spus cu o seninătate cuceritoare că știe faptul că eu stau mult mai bine în sondaje, că eu voi fi candidatul, dar că are nevoie de niște sondaje pe care să le prezinte partidului, să-și justifice decizia. După două săptămâni mi-a spus că au venit sondajele, după aceea mi-a spus că mai trebuie încă un sondaj, după patru săptămâni mi-a zis că mai este nevoie de încă un sondaj și apoi a început să meargă prin țară, iar organizațiile îi cer să candideze ea la prezidențiale. Apoi au organizat o ședință CEX și de acolo doamna Dăncilă a ieșit drept candidat la prezidențiale.

După care mă întâlnesc cu ea și îi zic: păi, ce faci? Ce am vorbit? Mi-a zis că-i cere partidul. Bun, i-am zis! Nu puteai să-mi zici de la bun început, nu puteai să fi corectă de la bun început și să-mi spui adevărul? I-am spus atunci, direct, că-i doresc tot binele, dar eu nu mai am încredere în dumneaei și în PSD. Nu puteam să mai am încredere că în momentele importante putem colabora și acesta a fost motivul pentru care am părăsit guvernare”, a spus Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu: ALDE nu era tratat pe picior de egalitate

Tăriceanu spune că ALDE nu era tratat ca un partener, că proiectele propuse de ei se blocau în Parlament și că deciziile importante erau luate fără ca aceștia să fie consultați.

Ajungem la coaliţia ALDE şi PSD, care a început să funcţioneze bazându-se pe încredere. Ce s-a întâmplat, gesturile pe care le-au făcut partenerii faţă de noi, moment în care ai pretenţia să fi tratat pe picior de egalitate. PSD a luat 40%, noi am avut 6%, dar într-o coaliţie dacă nu există tratatament egal, respect, încep să ia amploare neîncrederea.

Există o diferență de dimensiuni între PSD și ALDE, asta e clar. Dacă ți se pare că deciziile nu sunt laute corect, dacă sunt luate decizii fără să îl intrebi pe celalalt…

Am înțeles că proiectele noastre nu erau bune, se blocau în Parlament, o dată, de două ori de trei ori. Bai, fraților!.(…)Ei aveau nevoie de noi pentru majoritatea în Parlament.

E foarte greu în condițiile astea să mai ai încredere în partenerul tău”, a declarat Tăriceanu.

Context

Tăriceanu a decis într-o ședință ALDE excluderea lui Teodor Meleșcanu, devenit președinte al Senatului cu sprijinul PSD, a Graţielei Gavrilescu, a lui Alexandru Băişanu şi a lui Ion Cupă, care au acceptat să fie propuși miniștri în Guvernul Dăncilă.

Meleșcanu, Cupă şi Băişanu au anunțat că vor contesta în instanță decizia de excludere din partid.

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Articolul Tăriceanu, despre trădarea membrilor ALDE: Încercare de tip mafiot din partea Vioricăi Dăncilă/ ALDE nu era tratat pe picior egal apare prima dată în Main News.

Source: New feed