SURSE Ciolacu îi va cere lui Cîţu draft-ul ordonanţei cu măsurile agreate în domeniul energiei

57

Marcel Ciolacu, președintele PSD, îi va cere joi, 20 ianuarie, liderului PNL, Florin Cîțu, să prezinte de urgență draft-ul ordonanţei pentru măsurile care urmează să fie luate în domeniul Energiei, potrivit surselor Main News. Cei doi vor purta oricum discuții astăzi, după declarațiile lui Rareș Bogdan privind coaliția de guvernare și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Șeful social-democraților îi va solicita astăzi lui Florin Cîţu prezentarea draft-ului ordonanţei de urgenţă ce conţine măsurile agreate luni în ședința coaliţiei de luni, 17 ianuarie, pe tema energiei şi gazelor.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la finalul ședinței din 17 ianuarie, că Guvernul va adopta, cel mai târziu săptămâna viitoare, o ordonanță de urgență care să cuprindă măsurile decise de liderii PNL-PSD-UDMR, pentru criza prețurilor la energie electrică și gaze.

Plafonul pentru energia electrică va scădea, de la 1 leu/kw, la 0.8 lei/kw, iar limita consumului va crește de la 300 de kw, la 500 de kw.

Reiese o compensare de 0,291 lei/kw, ceea ce înseamnă că la consumator se va percepe 0,68lei/kw”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței coaliției.

În ceea ce privește consumatorii mari, non-casnici, prețul va fi plafonat la 1 leu/kw.

La consumul de gaz, plafonul va scădea, de la 0,37 de lei/kw, la 0,31 de lei/kw, iar limita de consum pentru 5 luni de zile crește, de la 1.000 de kw, la 1.500 de kw.

Se va aplica un discount de 40%, ceea ce înseamnă o creștere de la 33% la 40%, asigurându-se un preț de 0.221 lei/kw”, susține premierul.

Totodată, în cazul IMM-urilor, școlilor, spitalelor, bisericilor și antreprenorilor din industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 de lei/kw.

În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie ștornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a adăugat Nicolae Ciucă, menționând că au fost emise peste 1 milion de facturi greșite.

Prim-ministrul a precizat că măsurile menționate se vor aplica de la 1 februarie, până pe 31 martie. Impactul măsurilor este de 3 miliarde de lei.

Amintim că Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 19 ianuarie, ordonanța de urgență pentru refacerea facturilor greșite la energie. Săptămâna viitoare urmează să fie adoptată și această a doua OUG.

Precizăm că cei doi lideri ai principalelor partide care formează coaliția de guvernare, PSD și PNL, vor discuta de urgență în această după-amiază, după declarațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea coaliției și schimbarea din funcția de ministru al Sănătății a lui Alexandru Rafila, potrivit surselor Main News. Discuțiile ar urma să aibă loc la 15:30.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat miercuri seara, într-o emisiune la Digi24, că social-democrații trebuie să înțeleagă „să îi respecte” pe liberali, iar dacă peste un an de zile „guvernarea va bălti”, „este absolut legitim să găsim o altă formulă”.

Totodată, liderul liberal a afirmat că „ar fi trebuit să cerem remanierea lui Rafila”, referindu-se la faptul că, nici până acum, nu a fost adoptat certificatul COVID-19.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul SURSE Ciolacu îi va cere lui Cîţu draft-ul ordonanţei cu măsurile agreate în domeniul energiei apare prima dată în Main News.

Source: New feed