SURSE Ce prevede programul de guvernare al PSD: Măsuri de gestionare a pandemiei, plafonări de prețuri, pensii, salarii şi alocaţii mai mari

19

Social-democrații au lucrat în acest sfârșit de săptămână la programul de guvernare cu care vor merge la negocierile de săptămâna viitoare cu liberalii. Între altele, programul de guvernare prevede măsuri gestionarea pandemiei, plafonări de preţuri, dar şi măriri de pensii, salarii şi alocaţii, conform surselor Main News.

În ce privește gestionarea pandemiei, social-democrații vor testare extinsă și susținerea campaniei de vaccinare. În plus, propun „reanalizarea restricțiilor și întărirea imediată a capacității de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile. Stocuri de urgență suplimentate, resursă umană atrasă”, arată sursele citate.

Totodată, PSD vrea un „parteneriat real” autorități și mediul socio-economic, restabilirea încrederii în autorități prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei – bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică.

În plus, campania de informare privind imunizare antiCOVID-19 trebuie regândită și adaptată pentru diversele categorii sociale.

Programul de guvernare al social-democraților mai prevede și plafonarea prețurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni, dar și compensarea facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri. Totodată, PSD propune asigurarea subvenției la gigacalorie.

În domeniul Educației, PSD vrea asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic, deci testare pentru depistarea infecției.

Una din cerinţele PSD este și aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună, dar și creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

O altă măsură prevăzută în programul de guvernare al PSD este creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei și la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022, dar și creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

În ce privește PNRR, social-democrații vor stabilirea și adoptarea sistemului de implementare pentru acesta și pregătirea proiectelor în regim de urgență.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Articolul SURSE Ce prevede programul de guvernare al PSD: Măsuri de gestionare a pandemiei, plafonări de prețuri, pensii, salarii şi alocaţii mai mari apare prima dată în Main News.

Source: New feed