SURSE Care ar putea fi miza din spatele grevei ilegale de la STB

99

Locuitorii Capitalei care depind de transportul public au trebuit să ajungă la serviciu sau la școală, ori unde aveau nevoie să ajungă cu taxiul, trotineta electrică sau chiar pe jos, după ce circulația transportului public a fost suspendată din cauza unui protest al angajaților. 

În pofida a două decizii, pronunțate joi și vineri de Tribunalului București, aceștia refuză să-și reia activitatea până la, spun ei, demiterea directorului general, Adrian Criț. În condițiile în care riscă concedierea sau chiar probleme de natură penală, continuarea protestului este greu explicabilă rațional.

Altceva ar putea fi în spatele mișcării

Cu toate că nu este asumat oficial, este limpede că acesta este coordonat de sindicatul reprezentativ din STB, Vasile Petrariu, care este și consilier general ales din partea PSD. De aici ar putea veni și explicația pentru care acest protest continuă împotriva oricărei logici. O sursă din cadrul STB a explicat pentru Mainnews.ro că PSD ar urmări să-l impună director pe Hazem Kansou, cel care care a fost răsplătit în trecut cu aceeași funcție de Gabriela Firea, după ce a dezertat din tabăra consilierilor liberali pentru a trece bugetul.

„Sindicaliștii au susținut că își doresc demisia directorului general, dar argumentele lor nu se verifică. Primul constă în faptul că nu a negociat un contract colectiv de muncă, deși directorul Criț i-a invitat încă din luna ianuarie, cu toate că legea nu îl obligă. Informația pe care o am este că se dorește din zona PSD să fie impus un nou director la STB, pe Hazem Kansou”, a explicat sursa din cadrul STB pentru Mainnews.ro.

De altfel, această ipoteză este susținută de comportamentul aparent irațional al liderilor de sindicat, care au declanșat protestul, deși conducerea companiei și-a arătat disponibilitatea de a renegocia contractul colectiv de muncă.

Sindicaliștii ar fi fost deranjați de eficientizare

Un aspect important care ar fi declanșat supărarea liderilor de sindicat, susține sursa noastră, este legat de eficientizarea companiei. Concret, directorul Adrian Criț, pentru a economisi din costuri, și-ar fi dorit să concedieze o parte din personalul de la curățenie și să externalizeze serviciul către firme private.

„Nervozitatea lor a crescut după ce conducerea companiei a început discuțiile despre eficientizare. Directorul a venit cu niște propuneri, să externalizeze o parte dintre activități. De exemplu la serviciul de curățenie. Există personal în STB care se ocupă de asta, în condițiile în care din piață se poate obține un preț mai bun. Totuși reformele nu au fost extrem de radicale. Dacă intra cineva să facă curățenie în adevăratul sens al cuvântului ar fi ieșit imediat în stradă”, a mai declarat sursa din cadrul STB pentru Mainnews.ro.

Articolul SURSE Care ar putea fi miza din spatele grevei ilegale de la STB apare prima dată în Main News.

Source: New feed