Sorin Grindeanu: România are doar 14 miliarde de la UE pentru PNRR. Diferența până la 29 de miliarde, un împrumut de tip FMI

33

Sorin Grindeanu susține că Uniunea Europeană ar urma să aloce României suma de 14 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), urmând că diferența până la 29 de miliarde să fie acordată printr-un „împrumut de tip FMI”. 

Acesta a fost motivul pentru care au vrut să ascundă adevărul. De aceea, în această perioadă, au secretizat tot. În primul rând, este o mare minciună că România va accesa prin PNRR 29 de miliarde, o minciună întreţinută de Iohannis, de Cîţu şi de Ghinea. În realitate, România are doar 14 miliarde de la Uniunea Europeană pentru PNRR. Diferenţa este de fapt un împrumut de tip FMI, un împrumut care va trebui să fie restituit tot de către români, dar care va pune în acelaşi timp un jug social pe România”, a declarat Sorin Grindeanu, marți, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.

Prim-vicepreședintele PSD susține că împrumutul „se va acorda condiționat”, iar în locul cerințelor Comisiei Europene, ce privesc digitalizarea, componenta verde și sustenabilitatea, Guvernul ar fi propus „politici dure, de austeritate, pentru că asta știe să facă dreapta în România”.

O să vină iarăşi cu politica strânsului curelei din timpul acordurilor mai vechi pe care le-am avut. Astfel, reformele triumfaliste anunţate într-un mod pompos de Cîţu, de Iohannis sau de Ghinea înseamnă într-un cuvânt austeritate. Aşa-zisele reforme înseamnă în realitate îngheţarea pensiilor, îngheţarea salariilor, îngheţarea alocaţiilor, creşterea vârstei de pensionare, creşterea unor taxe în zona IT şi în zona IMM-urilor unde se ofereau stimulente pentru susţinerea acestor sectoare, cel puţin dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice. PSD nu susţine sub nicio formă un asemenea plan. Nu mai e vorba de un plan de redresare şi rezilienţă, ci este vorba de un veritabil plan de austeritate pentru România”, a acuzat fostul prim-ministru.

Main News a cerut un punct de vedere ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dar, până în momentul publicării acestui articol, solicitarea nu a primit un răspuns. 

Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a decis, în anul 2020, să aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare de 672 de miliarde de euro, ce vor fi acordate statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi.

Din alocarea totală pentru MRR la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

PNRR, prezentat miercuri în Parlament

Șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi prezentat miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

Premierul Florin Cîțu va avea 60 de minute la dispoziție pentru prezentarea PNRR, iar grupurile parlamentare vor putea interveni pentru a-și exprima punctul de vedere, fără a exista, însă, o dezbatere.

Birourile permanente reunite au hotărât convocarea plenului Camerelor reunite pentru ziua de mâine, la ora 13,00. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare (PNRR) cu intervenţii din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament”, a anunțat Ludovic Orban, marți, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite, citat de Agerpres.

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Articolul Sorin Grindeanu: România are doar 14 miliarde de la UE pentru PNRR. Diferența până la 29 de miliarde, un împrumut de tip FMI apare prima dată în Main News.

Source: New feed