Siegfried Mureșan, despre Dan Nica și Rovana Plumb: Incompetenții ne fac de râs în lume/ Dăncilă nu a trimis încă propunerile pentru comisarul european

454

Rovana Plumb și Dan Nica sunt cei pe care Viorica Dăncilă i-ar vrea pentru funcția de comisar european la Bruxelles. Premierul nu a transmis însă, nici până la această oră, propunerile oficiale. Siegfried Mureșan spune că în situația de față România a pierdut șansa obținerii unor portofolii importante și se va alege „cu ce rămâne”.

„Singurele două state din Uniunea Europeană care nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziția de comisar european sunt Italia, care nu are guvern, și România, care are Guvernul Dăncilă”, a scris Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

„Ce s-a întâmplat și ce urmează? Până în acest moment 25 de state membre ale Uniunii Europene au trimis în mod oficial candidații pentru poziția de comisar european, i-au anunțat public și au fost asumați de prim-miniștrii țării respective.
Există doar două corigențe: Italia și Viorica Dăncilă.
În Italia, partidul de extremă dreaptă a generat o criză guvernamentală, iar prim-ministrul a demisionat săptămâna trecută. De aceea Italia are nevoie de mai mult timp.
În România, o avem pe Viorica Dăncilă și ne aflăm într-o situație mai rea decât orice altă țară europeană.
Ce s-a întâmplat până acum?

1. Viorica Dăncilă nu a anunțat public nicio nominalizare.
2. Viorica Dăncilă a trimis doar cu titlu informal două nume inacceptabile la nivel european. A trimis doi europarlamentari care au blocat justiția, opunîndu-se cererilor procurorilor de ridicare a imunității lor parlamentare. Vă spun foarte clar: niciodată Comisia Europeană și Parlamentul European nu vor accepta un comisar care a împiedicat justiția, așa cum au făcut Rovana Plumb și Dan Nica
3. Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles unde nu a obținut nimic și i s-a spus foarte clar că atacatori ai justiției nu pot fi comisari europeni, iar viitoarea Comisie Europeană nu va accepta oi negre în rândurile sale.
4. Viorica Dăncilă s-a făcut de râs în fața noii președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De ce nu a anunțat Viorica Dăncilă public nicio nominalizare? 
Deoarece știe că aceste două propuneri sunt slabe și nici Rovana Plumb, nici Dan Nica nu vor ajunge niciodată comisari. Viorica Dăncilă știa de la bun început că vor exista probleme insurmontabile cu ambele nominalizări făcute de ea.

De ce a făcut Viorica Dăndilă aceste propuneri? 
Pentru a satisfice grupuri de interese din PSD.

De ce nu s-a consultat Viorica Dăncilă pe această temă cu președintele Iohannis, care este mult mai credibil decât ea pe plan extern?

Deoarece ea nu dorește ca România să obțină un portofoliu important, ea dorește doar să satisfacă grupuri de interese din PSD.

Ce am pierdut până acum?
Cu siguranță am pierdut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europeane pe care o puteam obține cu un candidat serios, așa cum am spus eu din luna iulie, având în vedere că statele din Europa de Est au fost subreprezentate în pozițiile de conducere la nivel european, iar Slovacia, Bulgaria, Letonia și Estonia au avut deja cel puțin un vicepreședinte al Comisiei Europene, iar Polonia chiar un președinte al Consiliului European și un președinte al Parlamentului European.

Ce am mai pierdut? Am pierdut șansa de a primi un portofoliu important. Vom lua ce rămâne, la momentul la care vom desemna un candidat acceptat de noua președintă a Comisiei Europene.

Ce e de făcut acum?
Trebuie numită imediat o persoană competentă și credibilă din afara PSD-ALDE, două partide complet decredibilizate pe plan european.

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că incompetenții ne fac de râs în lume. Să nu uităm asta de fiecare dată când avem ștampila de vot în mână”, este mesajul lui Mureșan, de pe pagina sa de socializare.

Context

Premierul României s-a întâlnit cu viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles. În cadrul întâlnirii, cele două au discutat despre portofoliul care va reveni României în cadrul Colegiului Comisarilor, dar și despre propunerile țării noastre pentru funcția de comisar european. Până la această oră Dăncilă nu a transmis nici o propunere oficială, însă este cunoscut faptul că premeirul ar vrea să-i propună pe Dan Nica și Rovana Plumb.

sursa foto: Facebook

 

Articolul Siegfried Mureșan, despre Dan Nica și Rovana Plumb: Incompetenții ne fac de râs în lume/ Dăncilă nu a trimis încă propunerile pentru comisarul european apare prima dată în Main News.

Source: New feed