Senatorii se delimitează de sesizarea Ancăi Dragu la CCR: Trebuie respinsă ca inadmisibilă / UPDATE Când se va judeca sesizarea Președintelui Senatului

24

UPDATE Curtea Constituțională a României a stabilit că sesizarea înaintată de președintele Senatului va fi judecată pe 20 octombrie.

Știrea inițială

Senatorii susțin că sesizarea înaintată de Anca Dragu, președintele Senatului, la Curtea Constituțională a României (CCR), trebuie respinsă, ca inadmisibilă, în punctul de vedere înaintat miercuri, 29 septembrie, obținut de Main News. 

Reamintim că Anca Dragu a transmis pe 15 septembrie, la CCR, o sesizare prin care reclamă că premierul Florin Cîțu nu a înaintat Parlamentului propunerile cu înlocuitorii miniștrilor USR PLUS care au demisionat din Guvern, pentru a demara procedura de reconfirmare în funcție a Executivului.

În ședința Biroului Permanent de miercuri, senatorii au aprobat punctul de vedere întocmit de Comisia de constituționalitate, ce ar urma să fie singurul punct de vedere trimis către CCR din partea Parlamentului.

Considerăm că prim-ministrul și-a îndeplinit atribuțiile constituționale în mod corect atât din punct de vedere politic, cât și constituțional și nu i se poate reproșa o conduită neloială sau neconformă cu Legea fundamentală”, se arată în punctul de vedere transmis de senatori.

Parlamentarii arată că termenul în care premierul poate propune o remaniere cu schimbarea compoziției politice sau a structurii Guvernului este de 45 de zile și curge din momentul în care miniștrii interimari și-au preluat mandatul.

Nu se poate reproșa prim-ministrului că folosirea instituției interimatului generează un conflict juridic de natură constituțională sau blocaje între autorități”, conform sursei citate.

Potrivit concluziei formulată de Comisia de constituționalitate, sesizarea Ancăi Dragu ar trebui respinsă, ca inadmisibilă, întrucât nu ar exista un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

În considerarea celor de mai sus, apreciem că cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională formulată de Președintele Senatului trebuie respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu ne aflăm în prezența unui conflict juridic de natură constituțională, așa cum a fost înțeles și dezvoltat în jurisprudența Curții”, este concluzia punctului de vedere adoptat de Senat.

Punctul de vedere al Președintelui Senatului

De cealaltă parte, președintele Senatului arată că premierul încearcă, prin omisiune, să blocheze rolul Parlamentului de a reconfirma Guvernul în funcție.

Încălcând exigențele statului de drept și principiul încălcării separației și echilibrul puterilor în cadrul democrației constituționale, prim-ministrul se situează în afara ordinii constituționale, fapt ce determină un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională”, se arată în punctul de vedere întocmit de Anca Dragu, președintele Senatului, obținut de Main News.

Anca Dragu arată că singura soluție constituțională posibilă este ca prim-ministrul să se prezinte în fața Parlamentului cu noua structură guvernamentală, pentru a ieși din blocajul instituțional.

Obținerea acordului Parlamentului este cu atât mai necesară, nu numai în contextul schimbării stării de fapt în plan politic în cadrul coaliției de la guvernare, dar și al vacantării mandatelor a 5 miniștri și a unui viceprim-ministru, coroborat cu împrejurarea că prim-ministrul nu a formulat propuneri de numire pentru aceste posturi vacante”, potrivit sursei citate.

Context

Anca Dragu susține că, în termen de 5 zile de când Klaus Iohannis a aprobat demisiile miniștrilor USR PLUS, iar documentele au fost publicate în Monitorul Oficial, premierul Florin Cîțu ar fi trebuit să înainteze președintelui noile propuneri de miniștri.

Dacă CCR va admite sesizarea președintelui Senatului, prim-ministrul va fi obligat să vină cu o nouă formulă guvernamentală. După ce premierul ar înainta noile propuneri de miniștri, Executivul ar trebui să fie reconfirmat în funcție prin votul parlamentarilor.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat demisiile miniștrilor USR PLUS din Guvern în urmă cu 21 de zile, pe 8 septembrie.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Articolul Senatorii se delimitează de sesizarea Ancăi Dragu la CCR: Trebuie respinsă ca inadmisibilă / UPDATE Când se va judeca sesizarea Președintelui Senatului apare prima dată în Main News.

Source: New feed