Senatori SUA, prezenți la București: Ne temem că ambiţia lui Putin trece dincolo de Ucraina. Republica Moldova este o țintă tentantă

48

Aflați într-o vizită oficială la București, senatorii americani Dick Durbin și Jeanne Shaheen au ținut să atragă atenția asupra amenințării venite din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova, notează Agerpres.

„Ne temem că ambiţia lui Putin trece dincolo de Ucraina. Republica Moldova este o ţară care, geografic, se află lângă Ucraina şi lângă un aliat NATO, aşa că este o ţintă tentantă. Trebuie să îi transmitem clar lui Putin că agresiunea din Ucraina îl va costa un preţ dur. Se întâmplă deja şi se va întâmpla în continuare. Nu trebuie să spunem că NATO nu are nicio responsabilitate şi are trebui să lase Ucraina să se apere singură, pentru că temerea noastră este ca Putin să nu folosească aceeaşi strategie şi faţă de alte ţări nevinovate. Mă uit la Moldova şi mă gândesc că se află într-o situaţie geografică vulnerabilă. Sper că nu se va întâmpla nimic de acest fel, dar acesta este motivul implicării NATO în războiul din Ucraina”, a declarat Dick Durbin.

La rândul ei, Jeanne Shaheen a explicat că o parte din gândirea care stă în spatele întăririi flancului estic al NATO prin trimiterea de trupe suplimentare a fost determinată de „recunoaşterea ameninţării pe care o reprezintă Putin şi Rusia pentru ţările din Europa de Est”, avânt ca scop întărirea capacităţilor de descurajare.

Ea a mai spus că prezenţa trupelor americane în România, „cele mai apropiate de războiul din Ucraina dintre toate trupele pe care le au SUA”, ar trebui să fie un mesaj de descurajare pentru liderul de la Kremlin în cazul în care acesta s-ar gândi ca Republica Moldova să fie următoarea lui ţintă.

Ucraina – scutul Republicii Moldova

Chiar dacă din punct de vedere formal și-a dobândit independența în anul 1991, Republica Moldova a continuat fie considerată ca parte a zonei sale de influență de către Federația Rusă, care a știut să profite de pârghiile rămase din vremea URSS pentru a potoli la Chișinău orice avânt real spre vest.

Rezistența admirabilă a Ucrainei în fața agresiunii rusești schimbat însă radical datele problemei. Realitățile geografice ne arată că Federația Rusă nu își poate utiliza forța militară pentru a ataca Republica Moldova fără ca înainte să treacă de Ucraina, scenariu puțin probabil în acest moment.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Ar trebui Republica Moldova să se teamă de amenințările din Federația Rusă?

Articolul Senatori SUA, prezenți la București: Ne temem că ambiţia lui Putin trece dincolo de Ucraina. Republica Moldova este o țintă tentantă apare prima dată în Main News.

Source: New feed