Ședință la Guvern pentru plafonarea TVA-ului la energie termică / Ce măsuri bugetare sunt pregătite de Executiv

36

Guvernul s-a întrunit vineri, 17 decembrie, într-o ședință, în cadrul căreia urmează să aprobe mai multe măsuri bugetare, printre care se numără plafonarea cotei TVA pentru livrarea de energie termică la 5%.

Din discuţiile şi dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparţin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susţinere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

De la 1 ianuarie 2022, TVA-ul pentru livrarea de energie termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și instituții publice, va fi plafonat la 5%.

Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea impactul creşterii preţurilor”, a precizat premierul.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că, legat de scăderea plafonului de încadrare pentru microîntreprinderi (IMM-uri), de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, măsura nu va fi aprobată de Guvern și a anunțat că antreprenorii nu vor fi taxați suplimentar.

Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi consolida şi dezvolta afacerile cinstit”, a explicat Ciucă.

Totodată, în ședința de vineri, Executivul va aproba o Ordonanță de Urgență ce introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA.

De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor, cu reţinere la sursă. Este important să introducem aceste sancţiuni pentru banii pe care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor pentru a fi viraţi la bugetele de sănătate şi pensii”, a adăugat prim-ministrul.

Un alt punct pe ordinea de zi a Guvernului este Strategia Națională Anticorupție, pentru perioada 2021-2025, despre care Nicolae Ciucă a precizat că va atinge țintele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniul justiției.

Am spus şi doresc să repet faptul că acest Guvern va pune la muncă toate resursele naţionale disponibile, pentru a moderniza România şi a le oferi românilor bunăstare”, susține premierul.

Totodată, va fi prelungit programul Prima Casă, iar Guvernul urmează să stabilească o cotă redusă de TVA, de 5%, pentru achiziția unei singure locuințe, a cărei valoare se încadrează între suma de 450.000 de lei și 700.000 de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ședință la Guvern pentru plafonarea TVA-ului la energie termică / Ce măsuri bugetare sunt pregătite de Executiv apare prima dată în Main News.

Source: New feed