Ședință a CSAT. Tragedia de la Caracal, demisia directorului STS și rectificarea bugetară, printre subiecte

536

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, rectificarea bugetară și cazul din Caracal fiind principalele teme de discuție. În ședința de marți, instituțiile cu atribuții vor prezenta raportul întocmit ca urmare a evenimentelor din Olt. De asemenea, președintele va prezenta demisia șefului STS în CSAT.

Raportul MAI privind cazul de la Caracal, prezentat în CSAT

Raportul Ministerului de Interne privind tragedia din Caracal a ajuns pe masa premierului Vioricăi Dăncilă. Ministrul Nicolae Moga a vorbit în ultimele zile cu polițiștii implicați, cu subprefectul de Olt și cu toate autoritățile care au avut legătură cu acest caz.

După analizarea raportului în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta va fi făcut public, conform unui comunicat al Ministerului de Interne.

Polițistul care a vorbit la telefon cu Alexandra, atunci când tânăra a apelat 112 pentru a cere ajutor, nu i-a cerut fetei date despre locul în care este sechestrată, au declarat surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Demisia șefului STS, prezentată de președinte

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit luni, 29 iulie a.c., demisia din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a domnului Ionel-Sorinel Vasilca. În cadrul şedinţei Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, 30 iulie, Preşedintele Klaus Iohannis va informa membrii Consiliului pentru a lua act de această demisie“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Reacția vine după ce Ionel-Sorinel Vasilca a anunțat că demisionează. Acesta a precizat că instituța a procedat corect, însă că demisionează pentru a nu afecta imaginea instituției.

Tăriceanu: Iohannis vrea să se asigure că STS, SRI și restul serviciilor vor primi la rectificarea bugetară sutele de milioane pe care le cer

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că președintele României este interesat ca serviciile să primească bani la rectificarea bugetară.

„Dl. Iohannis a convocat CSAT în zilele următoare nu pentru că ar fi vrut să pună ordine în aceste instituții, ci pentru că vrea să se asigure că STS, SRI și restul serviciilor vor primi la rectificarea bugetară sutele de milioane pe care le cer, în condițiile în care ministere importante vor pierde bani.

Poate ar trebui să se discute la acea ședință și cum a gospodărit STS sutele de milioane, miliardele de euro primite de-a lungul anilor din banii românilor fără a fi capabil să localizeze un avion, ori un amărât de telefon.

În rest, când a fost vorba de localizat, urmărit, filat, ascultat, filmat cetățeni de rând, politicieni, jurnaliști, afaceriști ori magistrați etc, nu au existat niciodată probleme tehnice, sincope, neajunsuri șamd.

Atunci, totul a mers șnur.

În ședința CSAT de marți nu despre bugete va trebui să se discute. Ci despre demisii la nivel înalt și despre o reformă profundă a STS, începând cu demilitarizarea și terminând cu readucerea competențelor acestui serviciu în matca firească. La fel cum vor trebui luate măsuri ferme și la Ministerul Afacerilor Interne.

Acum, până când nu va fi prea târziu să mai reparăm ceva!”, scria, vineri, pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

Două tinere, răpite şi ucise. Intervenţia autorităţilor-deficitară

Două tinere, Alexandra, 15 ani, şi Luiza, 18 ani, au fost răpite şi ucise de Gheorghe Stan, un bărbat din Caracal, potrivit mărturiei acestuia. Luiza a dispărut în luna aprilie, fiind deschis un dosar penal. Cercetările nu au avansat până când nu a ieşit la iveală un alt caz similar, cel al Alexandrei.

Fata de 15 ani a fost răpită pe 24 iulie şi ucisă o zi mai târziu. Înainte de deces, tânăra a reuşit să sune la 112, însă nu a putut fi salvată, una dintre cauze fiind mobilizarea deficitară a autorităţilor. Şeful Poliţiei Române a fost demis, precum şi alţi şefi din IPJ Olt. De asemenea, directorul STS a demisionat. În curs sunt mai multe anchete.

Articolul Ședință a CSAT. Tragedia de la Caracal, demisia directorului STS și rectificarea bugetară, printre subiecte apare prima dată în Main News.

Source: New feed