Scandalul din PNL ia amploare după disputa Bogdan-Aurescu. Cum se poziționează liderii formațiunii

19

Cu două luni rămase până când ar trebui să facă schimb de locuri în guvern cu PSD, PNL este pe un butoi cu pulbere, după ce prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, s-au atacat public. 

Primul care s-a poziționat de partea lui Rareș Bogdan în această dispută a fost deputatul Pavel Popescu, care afirmat că Aurescu ar trebui să plece.

„Politic vorbind, gestul absolut absurd al domnului Aurescu la adresa Prim-Vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, liderul grupului europarlamentarilor români PPE, pe care îl acuză de discurs rusofil, este un atac la adresa Partidului Național Liberal. Nu ar fi primul, ne-am obișnuit deja cu atitudinea extrem de arogantă și invincibilă a domnului Aurescu în fața oricăror contestatari ai săi, indiferent de poziția pe care o au în statul român”, a transmis Pavel Popescu.

PNL Diaspora: Atacul ministrului, o profundă jignire

Și organizația PNL Diaspora, condusă de Rareș Bogdan, a transmis public o poziție de partea acestuia, criticând totodată afirmațiile ministrului de externe.

„Considerăm că atacul ministrului Afacerilor Externe este o profundă jignire atât la adresa demnitarului, cât şi la nivelul întregului Partid Naţional Liberal, şi în mod special la adresa filialei PNL Diaspora. Cerem conducerii partidului să convoace cât mai curând Biroul Politic Naţional, pentru a analiza situaţia creată şi pentru a cere explicaţii domnului Bogdan Aurescu”, arată PNL Diaspora.

Motreanu: Poziția ministrului de externe afectează PNL

Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu, liderul liberalilor din Giurgiu, l-a criticat la rândul său pe Bogdan Aurescu pentru declarațiile avute, care în opinia sa afectează formațiunea.

„ Rareș Bogdan este prim-vicepreședinte al partidului, ales cu un număr mare de voturi, este un coleg cu o contribuție importantă la scorul electoral obținut de partid in ultimele batalii electorale, iar intern coordonează strategia de comunicare a partidului. Si doar din aceste două ultime considerente are toate motivele să facă evaluări și propuneri. Sigur, acestea ar trebui să fie făcute în Biroul Permanent, mai ales că în curând vor fi făcute evaluări, probabil nu doar la nivelul miniștrilor ci și al secretarilor de stat, pentru că se apropie rotativa. Deocamdată nu se știe cine va rămâne ministru și nici nu știu cine va merge ministru. Totuși, subliniez că mă așteptam de la ministrul de externe, mai ales ca urmare a experienței pe care o are, să nu exprime o poziție publica care să afecteze PNL. Se pot spune multe despre Rareș Bogdan, dar că este pro-rus este o insinuare exagerată”, a declarat Dan Motreanu.

Stroe: Evaluarea miniștrilor o face premierul

În schimb, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, ia luat apărarea lui Aurescu, subliniind că evaluarea miniștrilor va fi făcută de Nicolae Ciucă.

„Vă pot confirma că partidul l-a numit pe domnul Bogdan Aurescu acolo. A fost decizia noastră la momentul respectiv ca opţiunea pentru zona de externe să fie pentru un diplomat de carieră, un diplomat cu foarte bună reputaţie şi experienţă, un om foarte bine conectat la zona relaţiilor internaţionale, care să conducă acest portofoliu. Este un portofoliu asumat de Partidul Naţional Liberal, iar Bogdan Aurescu a fost nominalizarea noastră acolo. Poate că în aceste vremuri e oarecum bine să ai un specialist în domeniu care să gestioneze situaţia politicii externe. Este poziţia şi viziunea domnului Rareş Bogdan în legătură cu activitatea domnului Aurescu. În schimb, vă pot menţiona faptul că aprecieri şi, bineînţeles, evaluarea activităţii fiecărui ministru în parte o face primul ministru Nicolae Ciucă. Ba mai mult decât atât, există în momentul de faţă o activitate extrem de susţinută în plan extern, lucru de altfel, pe care şi dumneavoastră l-aţi reflectat”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al PNL, întrebat în legătură cu afirmaţia lui Rareş Bogdan conform căreia nu partidul l-a numit pe Bogdan Aurescu, ci „statul”.

Sighiartău vrea sancționarea lui Aurescu

Pe de altă parte, deputatul Robert Sighiartău a cerut sancționarea lui Bogdan Aurescu.

„Din punctul meu de vedere, nu este plăcut să vezi că un ministru, care este tehnocrat, nu e membru PNL, atacă un coleg de partid, prim-vicepreședinte PNL, pe niște teme care pur și simplu nu sunt în regulă. Să îți fac un coleg de partid rusofil sau putinist nu cred că este în regulă pentru PNL, cu atât mai mult cu cât are premier, are președinte și este principalul partid de guvernământ, cu prim-ministru, în acest moment. Cred că domnul Aurescu trebuie să se prezinte în fața biroului permanent național al PNL și să discutăm cu el această chestiune. De asemenea, să existe măsuri la adresa dânsului”, a afirmat Sighiartău, într-o intervenție la Antena 3.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Scandalul din PNL ia amploare după disputa Bogdan-Aurescu. Cum se poziționează liderii formațiunii apare prima dată în Main News.

Source: New feed