România va achiziționa tancuri Abrams

34

Ministerul Apărării va solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams prin intermediul unui contract de tip Guvern la Guvern, a anunțat generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

„Zilele aceste vom trimite la Parlamentul României pentru aprobare achizițiile care se referă la 3 batalioane de obuziere autopropulsate pe șenile, mașină de luptă infanterie pe șenile, sisteme de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete. De asemenea, sunt pe parcursul de a merge spre aprobare cererile noastre privind achiziția unui batalion de tancuri Abrams. De asemenea, vorbim despre un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare. Ne referim la achiziția de submarine, achiziția unor nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtătoare de rachete”, a declarat Teodor Incicaș.

Întrebat de ce Ministerul Apărării a optat pentru această variantă, general Incicaș nu a intrat în prea multe detalii tehnice, menționând însă că decizia a fost luată ținând cont de nevoile Forțelor Terestre.

„În ceea ce privește acest tanc pentru că toată lumea își închipuie că este un tanc vechi fără să cunoască sistemul specific american de modernizare a tancurilor. Vorbim despre aducerea unui tanc într-o companie, de dezbrăcarea lui completă, de tratarea lui pentru că sistemul de protecție mulțumește și echiparea lui într-o variantă cerută de noi. Statul major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să întărească cu acest tip de tanc este cel mai bun mijloc și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor. Produsul va fi achiziționat printr-o achiziție de tip Guvern la Guvern, el nefiind vândut într-un sistem comercial”, a declarat generalul Teodor Incicaș.

Intrate în dotarea Armatei SUA începând cu anul 1980, tancurile Abrams sunt produse de gigantul General Dynamics. Cea mai recentă versiune a sa este M1A2, dezvoltată din 1992. Cântărește aproximativ 62 tone, fiind unul dintre cele mai grele tancuri din lume și poate atinge până la 66,8 km/h. Pe lângă Armata SUA, mai au în dotare tancuri Abrams forțele din Australia, Egipt, Iraq, Kuveit, Polonia, Arabia Saudită, Maroc și Taiwan. De asemenea, 31 de tancuri Abrams urmează să fie transferate Ucrainei.

Articolul România va achiziționa tancuri Abrams apare prima dată în Main News.

Source: New feed