România „sprijină” reforma justiției din Republica Moldova prin Laura Vicol, fosta avocată a fraților Cămătaru

58

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol (PSD), cunoscută drept fosta avocată a fraților Cămătaru, a efectuat în această săptămână, alături de alți deputați juriști, o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu ministrul justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și a participat la o ședință cu membrii Comisiei juridice a legislativului de la Chișinău.

Justiția din Republica Moldova este în aceste zile aproape de colaps, în condițiile în care un val de demisii a cuprins corpul judecătoresc. Bunele intenții ale Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la putere, par a nu fi suficiente pentru a redresa corabia. În paralel, marile dosare de corupție trenează, iar infractori notorii, precum oligarhul Vladimir Plahotniuc, fostul păpușar al scenei politice din republică, încep din nou să-și facă simțită prezența.

În loc să ofere sprijin real pentru reforma justiției, un domeniu în care de bine de rău România deține destui specialiști, la Chișinău la fost trimisă Laura Vicol, în calitatea sa de șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților.

„Este o situație fără precedent în Republica Moldova. Un stat puternic nu funcționează decât dacă are instituții puternice. Atâta vreme cât aveți oameni corecți care să înfăptuiască actul de justiție într-un mod corect, atunci puteți spune că aveți un sistem puternic. În sistem trebuie aduși oameni puternici care să împartă dreptatea”, a declarat Laura Vicol în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Veronica Roșca, vicepreședintele Comisiei Juridice din Parlamentul Republicii Moldova.

Până nu demult o prezență constantă în studiourile televiziunilor Antena 3 și România TV, Laura Vicol este o apropiată de-ale fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, pe care în calitate de avocat a și apăra-o în instanță.

Printre cei pe care Laura Vicol i-a reprezentat în instanță se numără mai multe persoane controversate: frații Nuțu și Sile Cămătaru, interlopul Marius Alecu, zis Bebino, dar și fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, finul său din prima căsătorie.

Din cauza ei, dar și a altor aleși, România era să piardă 3,2 miliarde euro, tranșa a doua din Planul Național de Redresare și Reziliență, după ce Parlamentul a transpus greșit în legislație directiva europeană privind avertizorii de integritate, asta din cauza modificărilor operate în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Acuzată de DNA, achitată de instanță

În martie 2015, Laura Vicol a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție sub acuzația că ar fi ajutat o persoană să exercite exercite fără drept profesia de avocat, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat-o definitiv.

Candidata lui Sebastian Ghiță

Până să intre în PSD, Laura Vicol a mai cochetat cu politica. În anul 2019, avocata a candidat la alegerile europarlamentare, fără succes, pe lista Partidului România Unită, o formațiune populistă ce promova mesaje anti-justiție, coordonată de Sebastian Ghiță.

Susținătoarea Secției Speciale

În calitate de membru în Comisia Juridică, Laura Vicol a apărat vehement Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, instituție acuzată în rapoartele MCV că a intervenit pentru a schimba cursul unor anchete sau a demarat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor sistemului judiciar.

Sursa foto: Facebook / Laura Vicol

Articolul România „sprijină” reforma justiției din Republica Moldova prin Laura Vicol, fosta avocată a fraților Cămătaru apare prima dată în Main News.

Source: New feed