România donează Republicii Moldova peste 1 milion de pastile de iodură de potasiu 

106

România va trimite în Republica Moldova, sub formă de donație, peste 1 milion de pastile de iodură de potasiu, medicament care se administrează în caz de incident nuclear doar la recomandarea autorităților, potrivit unui comunicat transmis marți, 9 august, de către Ministerul moldovean al sănătății. 

„Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. În urma discuțiilor purtate de ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco cu omologul său din România, Alexandru Rafila, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu”, a transmis Ministerul moldovean al sănătății.

Conform sursei citate, comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm, precizând faptul că în prezent nu există pericol radiologic.

Medicamentul se administrează doar când spun autoritățile

Iodura de potasiu nu se ia „preventiv”. Potrivit ghidului elaborat de către specialiști din Ministerul Sănătății de la București, medicamentul va fi administrat în cazul unui incident nuclear și doar la recomandarea expresă a autorităților.

„Iodura de potasiu 65 mg se va administra NUMAI la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear! Metodele de informare ale autorităţilor în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă”, indică ghidul.

Articolul România donează Republicii Moldova peste 1 milion de pastile de iodură de potasiu  apare prima dată în Main News.

Source: New feed