Revoltă în Kazakhstan: Preşedinţia kazahă anunță că situaţia s-a stabilizat în ţară

16

Autoritățile din Kazahstan au transmis duminică, 9 ianuarie, că situația a fost stabilizată în întreaga țară după revolta care a acaparat țara din Asia Centrală, considerată unul dintre cele mai violente evenimente care au avut loc în ultimii 30 de ani în Kazahstan. Totodată, autoritățile au precizat că trupele pe care le-a trimis Rusia în Kazahstan păzesc „facilități strategice”.

164 de oameni au murit şi peste 2.200 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii kazah, citate de Reuters.

Serviciile de informații și securitate l-au informat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev că, în continuare, au loc acțiuni de „curățare”, referindu-se la o operațiune uriașă de combatere a terorismului în fosta republică sovietică producătoare de petrol, care se învecinează cu Rusia și China.

La invitația lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimis trupe pentru a restabili ordinea în Kazahstan, intervenție care vine într-un moment de mare tensiune între Rusia-SUA și chiar înaintea discuțiilor din această săptămână privind criza din Ucraina.

„Mai multe facilități strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii din statele membre OTSC”, a explicat biroul prezidențial, însă fără a preciza și care sunt facilitățile respective.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din Kazahstan a precizat că trupele rusești vor pleca din țară, în contextul în care mai multe publicații scriau că militarii vor rămâne definitiv în țara din Asia Centrală.

„Unitatea OTSC va fi staționată în Kazahstan pe o perioadă strict temporară și va părăsi țara de îndată ce situația se va stabiliza și la prima cerere a părții kazahe”, a punctat el.

Preşedintele Kazahstanului a semnat un decret prin care a declarat 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţară.

Context

Revolta din Kazahstan a pornit de la o Lege adoptată la 1 ianuarie, ce a făcut ca prețul GPL-ului să crească incontrolabil. Ulterior, s-a transformat într-o mișcare îndreptată împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, 81 de ani, ce a condus țara din timpul Uniunii Sovietice până acum 3 ani.

Chiar dacă s-a retras de la conducerea țării, Narazbayev a rămas, în schimb, în alte funcții ce i-au permis să rămână influent. Abia miercuri, pe fondul protestelor, s-a retras și de la șefia Consiliului de Securitate al țării, funcție preluată ulterior de către actualul șef al statului.

Amintim că vineri, 7 ianuarie, Toakev a transmis că le-a cerut forțelor de ordine să nu aibă milă și să îi împuște pe protestatari, pe care îi numește „teroriști și bandiți”.

„Militanții nu au renunțat la arme, continuă să comită crime sau să se pregătească pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să ajungă la final. Cine nu se predă, va fi distrus. Le-am ordonat autorităților și armatei să împuște fără să avertizeze înainte”, a spus Tokaev, vineri, într-o declarație de presă transmisă la televizor, citat de Reuters.

Foto: Captură YouTube/ Global News

Articolul Revoltă în Kazakhstan: Preşedinţia kazahă anunță că situaţia s-a stabilizat în ţară apare prima dată în Main News.

Source: New feed