Rectificarea bugetară va fi adoptată, luni, în ședința de Guvern

487

După ce săptămâna trecută a fost amânată, rectificarea bugetară a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de luni.  Executivul va adopta prima rectificare a bugetului de stat pe 2019. Decizia premierului de săptămâna trecută a fost luată ca urmare a discuțiilor cu cei de la ALDE, care nu sunt de acord cu tăierea bugetelor pentru investiții.

Executivul urmează să adopte un proiect  pentru rectificarea bugetului de stat, unul pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 și unul pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă privind circulația pe drumurile publice.

  1. „Proiect de ordonanță cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019
  2. Proiect de ordonanță pentru  rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019
  3. Proiect de ordonanță pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, se arată pe ordinea de zi a ședinței Executivului.

Rectificarea bugetului pe 2019, criticată de Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal apreciază că există riscuri majore de depășire a țintei de deficit de 3% din PIB. Aceștia consideră că în 2019 economia nu va avea o creștere mai mare de 4%, la finalul anului, față de prognoza Guvernului de 5,5,%.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Fiscal, România se abate substanțial de la regulile Uniunii Europene. Instituția are rezerve față de nivelul propus de realizare veniturilor bugetare. Se referă, mai ales, la încasările de TVA și la contribuțiile de asigurări sociale.

Fonduri tăiate de la mai multe ministere

„Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)”, informează MFP.

Fonduri tăiate de la mai multe ministere

Guvernul are în vedere să taie din bugetul mai multor ministere, printre care și Educație, Cercetare și Transporturi.

„Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei)”.

Bani tăiați de la Educație. Oprea: „PSD falimentează educația și cercetarea”

Ministerul Educației pierde la rectificarea bugetară 1.02 miliarde de lei. Suma de 400 de milioane de lei se vor lua de la salarii, iar restul de bani de la proiectul “table inteligente” pe care Ministerul nu a reușit nici măcar să îl demareze, astfel că banii au rămas necheltuiți. Parlamentarul Dumitru Oprea critică decizia Guvernului. Conform acestuia, tăierile bugetare de la ministerul Educație și de la cel al Cercetării însumează 1,5 miliarde de lei .

„România se află din nou în trista situaţie de a vedea cum nociva guvernare PSD îi ratează viitorul. Totul a pornit de la așa-zisul program de guvernare, un program al minciunilor sistematice oferit românilor.

Educația și cercetarea, domenii cheie pentru evoluția unei țări, sunt vizate de PSD pentru reducerea consistentă a bugetelor. Cercetării, aflate în subfinanțare cronică, i s-a promis de către PSD 1% din PIB. Însă mult trâmbițata măsură de creștere cu 30% a bugetului în fiecare an s-a dovedit iar o minciună. Cercetarea și inovarea au primit doar 0,16% din PIB. În urma rectificării bugetare, acest minister rămâne cu 0,13%! Nici nu mai contează că e de opt ori mai puțin decât programul asumat de PSD, contează că prin aceasta se pune cruce cercetării românești!

Nici Ministerul Educației nu o duce mai bine. Miniştrii Orlando și Breaz reușesc să îl pună pe butuci prin hotărârea de a tăia 400 de milioane de la bugetul său! Hora minciunilor marca PSD ne arată realitatea tot mai cruntă: multe școli se confruntă cu probleme privind plata salariilor, elevii României sunt ținuți în bezna necunoașterii, iar fondurile necesare sunt redirecționate către altceva, considerat de PSD mult mai important.

(…) Sumele tăiate de la educație și de la cercetare însumează circa 1,5 miliarde de lei – exact banii cu care se suplimentează fondurile PNDL!”, spune Oprea, într-o declarație de presă.

sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

 

Articolul Rectificarea bugetară va fi adoptată, luni, în ședința de Guvern apare prima dată în Main News.

Source: New feed