Rareș Bogdan o întreabă pe Viorica Dăncilă: Cine a încercat să pătrundă în sediul Guvernului în forță? Cine? Pe ce lume trăiesc oamenii aceștia?

522

Afirmația Vioricăi Dăncilă potrivit căreia, pe 10 august 2018, a fost lovitură de stat pentru că un grup de protestatari a încercat să intre în curtea Guvernului, generează reacții publice. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan o întreabă pe Dăncilă:  „Cine a încercat să pătrundă în sediul Guvernului în forță? Cine? Pe ce lume trăiesc oamenii aceștia? Nu au învățat nimic, nu au înțeles nimic, nu se schimbă cu nimic”.

Seara trecută, premierul Viorica Dăncilă a spus că protestatarii care au forțat cordonul jandarmeriei pentru a intra în curtea Guvernului au încercat să dea o lovitură de stat. Pe de altă parte, ea recunoaște că nu știe care a fost succesiunea evenimentelor din acea zi pentru că „am fost plecată din țară, în concediu”.

Dosarul 10 august preluat de DIICOT de la Parchetul Militar

În această perioadă, procurorii au făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile din MAI care s-au ocupat de gestionarea mitingului din 10 august. 

Documentul referitor la organizarea acţiunii jandarmilor pentru mitingul din 10 august rămâne însă secret. Actul a fost cerut de procurorii care investighează violenţele din Piaţa Victoriei. Însă Carmen Dan, fostul ministru de Interne,  a declarat că o comisie a stabilit că acest act conţine informaţii ce nu pot făcute publice. În schimb, Carmen Dan se oferă să meargă la audieri, dacă procurorii o vor chema.

La începutul lunii iulie, Secţia Parchetelor militare a declinat la DIICOT dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018. Asta după ce, cu puțin timp înainte,  DIICOT a cerut spre studiu dosarul pentru a vedea dacă există elemente de conexiune între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia Parchetelor militare şi cel de la DIICOT.

În dosarul trimis la DIICOT de Secția Parchetelor Militare sunt cercetați șefii Jandarmeriei care au dirijat acțiunea de intervenție din 10 august 2018 la protestul din Piața Victoriei. Este vorba de colonelul Ionuț Cătălin Sindile, șef al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, director general al DGJ – București, dar și de secretarul se stat, Dan Chirică. 

Procurorii militari susțin că “mai multe fapte sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine și să justifice necesitatea unei acțiuni de restabilire a ordinii publice și să ajute la crearea aparenței unei acțiuni legale de intervenție în forță a jandarmilor pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piață Victoriei. Consecința a fost vătămarea drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire prevăzute de Constituția României. S-au exercitat acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de mobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv asupra copiilor, astfel încât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătamarea unui număr mare de participanți la protest”. 

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Articolul Rareș Bogdan o întreabă pe Viorica Dăncilă: Cine a încercat să pătrundă în sediul Guvernului în forță? Cine? Pe ce lume trăiesc oamenii aceștia? apare prima dată în Main News.

Source: New feed