Raluca Turcan: SIIJ a fost un instrument politic pe care Dragnea l-a gândit pentru a reprima magistrații / Nici CSM nici IJ nu au sărit să apere justiția

158

Raluca Turcan a afirmat că Secția Specială de Investigare a Magistraților a fost creeată ca un instrument politic pe care Dragnea l-a gândit pentru a reprima magistrații. Vicepremierul a mai criticat faptul că nici CSM și nici Inspecția Judiciară nu au sărit în apărarea justiției atunci când au existat abuzuri.  

Întrebată despre situația Adinei Florea, respinsă de 7 ori la șefia Secției Speciale, vicepremierul a spus: „Acolo vorbeam în primul rând de existența SIIJ, insituție pe care noi am dorit să o vedem desființată. Nu neapărat doamna Florea…Eu mă refeream mereu la existența SIIJ ca la un instrument politic pe care Dragnea l-a gândit pentru a reprima magistrații. Avizul CSM, pe Constituție, este consultativ. Am văzut declarațiile adeversarilor politici, însă erau trunchiate, fără reflecte întregul text al Constituției. CSM este garantul respectării legii, dar avizul CSM este consultativ, decizia de propunere aparține ministrului Justiției”.

Chestionată despre situația Giorgianei Hosu și a Gabrielei Scutea, numite de președintele Klaus Iohannis în funcțiile de procuror-șef DIICOT și procuror general al României, fără avizul CSM, Turcan a spus:

„Oamenii politici nu ar trebui să comenteze aceste numiri (n.r. la șefia marilor parchete). Vreau să mă refer foarte puțin. Aceste numiri au fost pentru prima dată făcute în mod transparent, pe niște păreri obiective”, a declarat Raluca Turcan, la Realitatea PLUS.

Raluca Turcan a mai amintit că CSM a dat aviz negativ pentru Laura Codruța Kovesi.

„CSM, atunci când legile justiției au fost mutilate, nu a fost vocal să apere independența justiției. Au existat abuzuri. Nici CSM nici IJ nu au sărit să apere justiția. Mi se pare bine să le urmărim pentru că sunt oglinda a ceea ce fac. Cred că intervenția CSM pe baza textului Constituției ar putea fi mult mai țintit în interes public(…)Ar fi interesant să arătați și avizul CSM dat lui Kovesi. Similar(…)A fost un aviz care nu cred că atunci reflecta abilitățile lui Kovesi”, a afirmat vicepremierul României.

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Raluca Turcan: SIIJ a fost un instrument politic pe care Dragnea l-a gândit pentru a reprima magistrații / Nici CSM nici IJ nu au sărit să apere justiția apare prima dată în Main News.

Source: New feed