PSD vrea achiziția unui avion prezidențial, după ce Iohannis s-a dus în Japonia cu o aeronavă de lux închiriată 

22

După ce președintele Klaus Iohannis s-a deplasat în Japonia la bordul unui avion Boeing 737-900ER, configurat VIP, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, au subliniat necesitatea achiziției unei aeronave prezidențiale. 

Preşedintele Klaus Iohannis în această săptămână o vizită oficială în Japonia, urmată de o vizită de stat în Singapore. Cum România nu mai are un avion prezidențial, Administrația Prezidențială a închiriat o aeronavă de la compania luxemburgheză Global Jet.

Nu este însă un avion oarecare. Potrivit publicației de specialitate BoardingPass, șeful statului a călătorit pe ruta București – Sibiu – Tokyo Haneda cu un avion Boeing 737-900ER, configurat VIP, capabil să transporte doar 19 pasageri.

PSD vrea avion pentru Iohannis

În acest context, atât Marcel Ciolacu, cât și Sorin Grindeanu, au subliniat necesitatea achiziției de către statul român a unui avion prezidențial.

„Ce ne dorim de la România în viitor? Ne dorim o Românie normală, în care preşedintele statului are aeronavă şi, cu demnitate, reprezintă România, pentru că este preşedintele pe care noi l-am ales, majoritatea? Eu cred că un stat de mărimea, de pretenţiile României şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială şi această discuţie să fie închisă odată pentru totdeauna”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Aş vrea să vă spun o chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve şi îmi asum acest lucru, chiar dacă îmi voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul şi acum, la această vizită, inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeţi în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat şi împreună cu toată delegaţia oficială”, a afirmat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Prețul unui avion de tipul celui cu care președintele Iohannis a călătorit în Japonia pornește de la aproximativ 100 milioane euro, sumă la care ulterior se adaugă și costurile cu mentenanța. Anul trecut șeful statului a avut 21 de deplasări externe, care au costat bugetul de stat 16,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul PSD vrea achiziția unui avion prezidențial, după ce Iohannis s-a dus în Japonia cu o aeronavă de lux închiriată  apare prima dată în Main News.

Source: New feed