miercuri, martie 22, 2023
Acasă Stiri Romania PSD a inaugurat la Chișinău Biroul pentru Republica Moldova, în sediul fostului...

PSD a inaugurat la Chișinău Biroul pentru Republica Moldova, în sediul fostului partid al oligarhului Plahotniuc

117

Partidul Social Democrat (PSD) a inaugurat joi, 25 august, Biroul pentru Republica Moldova, în sediul Partidului Democrat din Moldova (PDM), relatează Deschide.md.

Scopul nostru este să informăm cetățenii români despre activitatea PSD din România, să organizăm acțiuni de susținere a cetățenilor R. Moldova, precum și a celor care au și cetățenia României”, a declarat Iurie Ciocan, șeful Organizației pentru Republica Moldova a PSD.

La eveniment a fost prezent și președintele interimar al PDM, Monica Babuc, care a spus că noul Birou al PSD va contribui la dezvoltarea parteneriatului dintre cele două partide, al căror obiectiv strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Am stabilit de comun acord să oferim un spațiu de prietenie și de colaborare permanentă Biroului pentru R. Moldova a PSD România în sediul Partidului Democrat. E firesc ca două partide de sorginte social-democrată, care fac parte din aceeași familie politică europeană și internațională: Partidul Socialiștilor Europeni (PES) şi Internaționala Socialistă, să contribuie la realizarea parcursului european al R. Moldova”, a spus președintele interimar al PDM.

CITEȘTE ȘI: PSD își extinde colaborarea cu fostul partid al oligarhului Plahotniuc

Cine sunt partenerii PSD de peste Prut

PDM este principala formațiune care a deținut puterea politică în Republica Moldova în perioada 2009 – 2019, marcată de jaful din sistemul bancar, anularea ilegală a alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și încercarea de uzurpare a puterii, în pofida înfrângerii suferite în alegerile parlamentare.

În vara anului 2019, deși în Parlament exista o majoritate care o desemnase pe Maia Sandu pentru ocuparea funcției de prim-ministru, împins de la spate de Plahotniuc, Pavel Filip, aflat și acum în conducerea PDM, a refuzat timp de mai multe zile să predea fotoliul.

A fost nevoie de intervenția comună a UE, SUA și Federației Ruse pentru ca Vladimir Plahotniuc să renunțe la putere. Oligarhul a fugit din Republica Moldova pe 14 iunie 2019, imediat ce partidul său a pierdut puterea. Ulterior, pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă, acesta fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul PSD a inaugurat la Chișinău Biroul pentru Republica Moldova, în sediul fostului partid al oligarhului Plahotniuc apare prima dată în Main News.

Source: New feed