Propunerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european s-a făcut cu încălcarea legii

461

Rovana Plumb, propunerea de comisar european din partea României, ar fi fost făcută de Viorica Dăncilă ignorând Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, precizează digi24. Conform articolului 19 din lege, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar apoi Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze persoana propusă.

Ce prevede legea 373/2013:

Art. 19. – (1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Mai multe surse din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului au declarat pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă nu a trimis către Parlamentul României nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, așa cum prevede legea.

Deși nominalizarea nu a fost trimisă Parlamentului, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat susține că Rovana Plumb va fi audiată săptămâna viitoare.

„Intenția legii a fost să fie făcută audierea când e făcută nominalizarea, însă a fost o situație specială, pentru că am avut două nominalizări și am așteptat să își aleagă președintele Comisiei Europene persoana. Încercăm să o audiem pe Rovana Plumb săptămâna viitoare, înainte de audierea din Parlamentul European.”, a declarat Gabriela Crețu pentru Digi24.ro.

Rovana Plumb va fi audiată în comisiile din Parlamentul European pe data de 2 octombrie.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb să clarifice diferențele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, i-a cerut Rovanei Plumb să traducă declarația depusă în țară și să dea informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

Articolul Propunerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european s-a făcut cu încălcarea legii apare prima dată în Main News.

Source: New feed