Proiectul pentru introducerea brățărilor electronice de supraveghere, în dezbatere publică

580

Legea care prevede supravegherea electronică a persoanelor cercetate pentru fapte penale se află în dezbatere publică pe site-ul MAI. 

Proiectul de lege a fost inițiat de Ministerul de Interne, în colaborare cu Ministerul Muncii , Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Supravegherea cu ajutorul brățărilor electronice de monitorizare este necesară pentru ținerea sub observație a celor acuzați de fapte penale, cum ar fi violența domestică, dar și a celor condamnați sau aflați în diverse proceduri judiciare – controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune, arestul la domiciliu sau prin ordin de protecție.

În cazul violențelor domestice, agresorul va fi obligat să poarte un dispozitiv, iar în cazul în care se apropie de victimă, acel dispozitiv va emite un semnal care îi va alerta pe poliţişti. În prezent, victima, dacă scapă din mâinile atacatorului, sună la 112, pentru a chema ajutoare. În multe cazuri însă, nici nu mai apucă.

„Sistemul de monitorizare va fi utilizat și în cadrul altor proceduri judiciare sau execuțional penale, respectiv cu ocazia executării măsurii controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune sau a arestului la domiciliu, precum și pentru supravegherea la distanță a deținuților, atunci când se deplasează pentru diverse activități în exteriorul penitenciarului”, transmite MAI.

Pentru implementarea acestui proiect, guvernul va cheltui în jur de 5 milioane de lei. 30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că, odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să mai încalce legea, explică MAI.

De administrarea SIME se va ocupa IGPR, Administrația Națională a Penitenciarelor și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Ce prevede legea

Legea reglementează Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, din punct de vedere al funcționării, dar și al modului de acțiune în caz de nevoie. De asemenea, legea mai prevede și valorificarea infrastructurii și serviciilor publice existente deja.

„Sistemului de monitorizare a fost gândit astfel încât să fie asigurată compatibilitatea componentelor sale cu Sistemul național unic pentru apeluri de urgenţă 112”, potrivit comunicatului MAI.

Legea mai reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare, modul de utilizare a dispozitivelor și măsurile de protecție a datelor din sistem.

Monitorizare prin brățări electronice

Persoanele care sunt cercetate penal vor purta dispozitive electronice de supraveghere mobile, montate nedetașabil pe gleznă sau, la nevoie, pe braț. Chiar și victimele ar putea purta un dispozitiv de monitorizare electronică.

„De asemenea, vor exista și dispozitive fixe, care se vor monta în imobilul în care se execută măsura dispusă de organul judiciar sau de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie”, potrivit comunicatului.

În cazul în care persoana care este monitorizată electronic încalcă regulile, va fi activată o alertă ce va fi transmisă direct la dispeceratul de urgență operat de către poliție, constituit în cadrul Sistemului 112, care la rândul său va sesiza organele de intervenție.

Articolul Proiectul pentru introducerea brățărilor electronice de supraveghere, în dezbatere publică apare prima dată în Main News.

Source: New feed