Proiect controversat, retras din Parlament/ Analist: O decizie luată din motive electorale. PSD nu vrea ca Diaspora să se mobilizeze

544

Conducerea Senatului a decis ca inițiativa legislativă prin care părinții, bunicii sau străbunicii ar trebui să fie susținuți financiar de copii, să fie retrasă din procedura parlamentară, la solicitarea inițiatorilor.

Cererea pentru retragerea propunerii legislative a fost formulată de către deputatul PSD Dumitru Gherman și de alți inițiatori ai proiectului de lege.

Proiectul prevede obligația ca persoanele majore să plătească pensii pentru părinți, părinți vitregi, bunici și străbunici. Potrivit propunerii, refuzul ar fi constituit infracțiune și s-ar fi pedepsit cu închisoare. După ce inițiativa a generat dezbateri ample în societate, Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul nu susține această propunere.

Analist politic: A fost o decizie luată din motive electorale

Analistul Cristian Pîrvulescu susține că proiectul a fost retras din motive electorale, considerând că acesta se îndrepta împotriva românilor plecați în străinătate.

„Nu exista nicio alternativă câtă vreme prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat că nu există nici sprijinul Guvernului nici sprijinul partidului pentru această inițiativă. Încercarea lui Dumitru Gherman l-ar fi dus la un conflict cu proaspăt președinta PSD, ceea ce ar fi complicat foarte mult situația. De altfel, acest proiect de lege care era evident îndreptat împotriva Diasporei, părea să reprezinte viziunea unei părți a militanților și partea electoratului PSD, de ostilitate față de Diasporă care este considerată a fi o problemă pentru societatea românească, câtă vreme nu este subordonată electoral PSD-ului ”, a declarat, pentru Mainnews.ro, Cristian Pîrvulescu.

„În toamnă sunt alegeri, și orice subiect de acest gen ar putea să mobilizeze Diaspora cu consecințe pe care PSD le cunoaște deja. PSD-ul ar prefera ca diaspora sa nu fie mobilizată și atunci să poată fructifica votul din interior. Orice declarație sau inițiativă de asemenea gen ar putea fi folosită pentru a mobiliza votul diasporei și de data aceasta ar putea fi o mobilizare și mai mare fiindcă asta îi privește pe toți cei 3 milioane de români plecați în afară și nu doar minoritatea care până acum se mobiliza la vot. A fost o decizie luată din motive electorale care arată o viziune ceva mai coerentă a conducerii partidului decât a celor care au venit cu această propunere, dintre care una era și Nicolae Bădălău”, a completat analistul.

Cristian Pîrvulescu susține că PSD nu speră să câștige alegerile prezidențiale, ci să ajungă în turul 2 și să își îmbunătățească imaginea.

Articolul Proiect controversat, retras din Parlament/ Analist: O decizie luată din motive electorale. PSD nu vrea ca Diaspora să se mobilizeze apare prima dată în Main News.

Source: New feed