Președintele PNL Iași, după ce reprezentanții AUR au minimizat Holocaustul: Această formațiune a depășit demult cadrul legal

100

Președintele organizației Iași a Partidului Național Liberal, deputatul Alexandru Muraru, i-a acuzat pe reprezentanții AUR de încălcarea legii, după ce aceștia au diseminat în spațiul public un comunicat în care minimizează Holocaustul. 

Discursul de minimizare a importanței Holocaustului a devenit tot mai întâlnit în România, pe fondul ascensiunii unor curente radicale. Din păcate însă, o astfel de abordare putem observa și la un partid parlamentar, Alianța pentru Unirea Românilor.

Într-un comunicat transmis luni, 3 ianuarie, AUR numește istoria Holocaustului „temă minoră” pentru a fi studiată ca materie separată în școli.

„(…)în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”, arată AUR într-un comunicat de presă.

Alexandru Muraru: Această formațiune a depășit demult cadrul legal

În opinia deputatului liberal Alexandru Muraru a atras atenția asupra discursului prin care reprezentanții AUR relativizează Holocaustul.

„Declarația de astăzi a partidului extremist AUR, prin reprezentanții săi, promotori ai ideilor și concepțiilor neolegionarismului și ai revizionismului naționalist, demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează. O lege adoptată de Parlamentul României cu o largă majoritate de voturi pentru introducerea unei discipline esențiale în formarea civică a viitorilor adulți despre Holocaust și istoria minorității evreiești, este contestată sub forma unei negări a Holocaustului, ceea ce este, desigur infracțiune”, a afirmat Alexandru Muraru.

Într-adevăr, potrivit articolului 3 al Legii nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Tot în același act normativ, antisemitismul este definit drept „percepția referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești sau lăcașurilor lor de cult”.

Jean-Marie Le Pen, condamnat pentru o abordare similară

În anul 2018, fondatorul partidului de extremă dreapta Frontul Național, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat în Franța la plata unei amenzi de 30.000 euro, după ce, într-o emisiunea televizată, a numit camerele de gazare de la Auschwitz drept „detalii ale istoriei”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Președintele PNL Iași, după ce reprezentanții AUR au minimizat Holocaustul: Această formațiune a depășit demult cadrul legal apare prima dată în Main News.

Source: New feed