Președintele Iohannis explică de ce întârzie consultările cu partidele: Nu prin țâfnă se rezolvă această criză

19

Președintele Klaus Iohannis a explicat miercuri, 6 octombrie, de ce va declanșa tocmai săptămâna viitoare consultările cu partidele, în vederea desemnării unui nou premier, după ce Guvernul Cîțu a fost demis marți prin moțiune de cenzură.

Șeful statului a fost întrebat, miercuri, de ce a acordat partidelor atât de mult timp de gândire și nu a convocat mai repede consultări la Palatul Cotroceni.

„Am constatat ieri (marți – n.red.), în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat că, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări.

Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da. Probabil dumnealor au dărâmat un Guvern și nu au habar ce se va întâmpla după aceea. Alții au țopăit, strigând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar putea rezolva suspendarea, dar a creat circ și despre asta este vorba. Vor doar circ.

Alții au venit la microfon cu texte ca și cum s-ar inventa prima oară coaliția de guvernare și nu ei sunt cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Gvuernului.

Eu zic că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți. Fiecare împotriva fiecăruia, ori așa nu se poate. Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală.

Să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, să formeze Guvernul. Și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară, așa că am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, 6 octombrie.

Ulterior, președintele a anunțat că astăzi avem un record absolut la numărul de decese asociate COVID-19, înregistrate într-un interval de 24 de ore – peste 330.

„Avem nevoie de un Guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce. Avem nevoie de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un Guvern”, a mai punctat liderul statului.

Mai poate fi Cîțu premier?

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi desemnat premier, odată ce a fost demis prin moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis a replicat:

„Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate deveni premier, evident, așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”.

-știre în curs de actualizare-

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Președintele Iohannis explică de ce întârzie consultările cu partidele: Nu prin țâfnă se rezolvă această criză apare prima dată în Main News.

Source: New feed