Premierul: Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă. Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale

95

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 2 septembrie, că, pe fondul războiului informațional declanșat odată cu invazia rusă în Ucraina, autoritățile sunt „ cu cel puțin un pas” în urma acțiunilor de dezinformare și propagandă și că oamenii trebuie să aibă acces la „informații reale”.

Au fost probleme pe care le-am resimţit pe propria piele, nu mă refer la persoane, ci mă refer la o serie întreagă de ţări ţintă care au fost supuse acestor atacuri propagandistice, de dezinformare, de neinformare, de inducere în eroare, de influenţare a deciziei, inclusiv a deciziei politice şi, ceea ce este cel mai grav, este influenţarea percepţiei publice, pe care foarte greu reuşeşti după aceea să o combaţi şi să o aduci la adevăr”, a declarat premierul, la cea de-a 6-a ediție a forumului Mării Negre și al Balcanilor.

Prim-ministrul a subliniat, în schimb, că nu au fost create „instrumentele necesare” pentru a combate propaganda și dezinformarea.

Există această temere ca, în momentul în care dezvolţi foarte mult instrumentele de contracarare, să depăşeşti zona de normalitate(…)Atunci când Guvernul încearcă să dezvolte astfel de instrumente, populaţia are această temere a controlului de la nivelul Guvernului şi nu ştim unde se poate ajunge”, a precizat Nicolae Ciucă.

Premierul susține că este necesar ca societatea civilă și autoritățile să găsească împreună soluții.

Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale, în timp, şi, desigur, partea aceasta de comunicare, de dialog transparent, este tot ceea ce am putut să facem până în acest moment(…)Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp ne demonstrează că suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă”, a adăugat Ciucă.

Totodată, Ciucă a subliniat că, prin combaterea dezinformării și a propagandei, „nu este vorba de protecția unui guvern sau a unei instituții, ci de protecția cetățenilor”.

Sursă foto: Guvernul României

Articolul Premierul: Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă. Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale apare prima dată în Main News.

Source: New feed