Politico: Austria acordă vize pentru 18 parlamentari ruși, sancționați de UE

40

Austria va elibera vize de intrare în țară pentru 18 parlamentari ruși, aflați pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, pentru a participa la sfârșitul săptămânii la o reuniune a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfășura la Viena, notează Politico.

„O rușine totală”, a declarat pentru Politico un înalt funcționar al UE. „Se pare că Viena, o patrie a atâtor compozitori de seamă, a surd”, a adăugat oficialul, vorbind sub condiția anonimatului.

Cei 18 membri ai delegației ruse, conduși de vicepreședintele Dumei Ruse, Piotr Tolstoi, sunt toți sub sancțiuni de la Uniunea Europeană.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, recunoaște că data de desfășurare a reuniunii OSCE „foarte nefericită”, însă susține că țara sa este obligată de statutul său de gazdă să invite delegații din toate statele membre.

Un grup de aproximativ 100 de intelectuali, politicieni și alte persoane publice austriece, inclusiv autorul Robert Menasse și vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas, solicită țării să renunțe la ceea ce mulți consideră a fi o atitudine imorală față de agresiunea rusă asupra Ucrainei, notează Politico.

Austria, țară neutră din anul 1955, a refuzat să trimită ajutor militar în Ucraina și, spun criticii săi, în încerca de a-și menține bunele relații cu Federația Rusă.

„Austria se comportă ca și cum lumea s-ar fi oprit pe 23 februarie 2022”, se arată în scrisoarea deschisă. „Poziția noastră de securitate este criticată la nivel internațional de unii și percepută ca lipsită de spinare de către alții.”

Sursa foto: Uniunea Europeană

Articolul Politico: Austria acordă vize pentru 18 parlamentari ruși, sancționați de UE apare prima dată în Main News.

Source: New feed