PNRR nu poate fi „nici măcar ajustat”, dă asigurări Dan Vîlceanu

11

Dan Vîlceanu, ministrul propus pentru portofoliul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a declarat miercuri, 24 noiembrie, că primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) vor ajunge în țară luna viitoare. Este vorba despre un avans de 3,9 miliarde de euro.

„Banii din PNRR vor veni în luna decembrie. Este vorba de 3,9 miliarde de euro, care reprezintă avans din PNRR. Mai avem de adoptat ordonaţa de urgenţă privind fluxurile financiare, iar în ceea ce priveşte partea de granturi am aprobat deja un memorandum. Mai avem de adoptat un memorandum pe partea de împrumuturi, dar nu am emoţii că nu vor intra aceşti bani.

Singura problemă, aşa cum am spus şi în cadrul audierilor, este că trebuie decis modul în care cheltuielile din acest avans sunt înregistrate în contabilitate”, a precizat Vîlceanu, la finalul audierii sale în comisiile de specialitate din Parlament.

El a primit aviz favorabil pentru șefia MIPE, la fel ca toți membrii viitorului Executiv.

Vezi cum s-au desfășurat audierile miniștrilor propuși să facă parte din Cabinetul Ciucă.

Întrebat dacă se vor putea face modificări pe PNRR, el a răspuns că „până în 2023 nu se pot face nici măcar ajustări”.

De precizat este că vicepreședintele PSD Radu Moldovan, care conduce organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud a partidului, a declarat, miercuri, că noul prim-ministru şi liderii partidelor care compun actuala coaliţie de guvernare vor purta discuţii cu Comisia Europeană despre „optimizarea” PNRR. El a susținut, potrivit Agerpres, că Guvernul va pregăti o ordonanţă de urgenţă prin care finanţarea acestui program să fie descentralizată.

„Sunt foarte multe dezbateri acum, că se renegociază PNRR, că se desfiinţează. Nu, el trebuie optimizat. Termenul corect este de a optimiza, pentru că sunt măsuri aberante şi reforme aberante pe care nu le-a cerut nimeni, pe care, de dragul nostru, de a fi noi tot timpul mai altfel decât alţii, le-am prins.

Şi atunci decizii gen neîncălzirea cu lemne mai departe de, nu ştiu, decembrie 2022 sau 2023: noi avem peste 50% din populaţie care se încălzeşte cu lemne, ce să le oferi alternativă? Pentru că ar fi ideal, şi eu susţin să nu mai producem dioxid de carbon şi să avem o energie verde, dar trebuie să fim şi realişti. Colegii noştri au fost deja mandataţi, la nivelul coaliţiei s-a luat această decizie ca inclusiv prim-ministrul şi liderii partidelor să meargă să aibă discuţii cu responsabili de la Comisia Europeană, să vedem cum putem optimiza aceste lucruri”, a spus Moldovan, potrivit sursei citate.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul PNRR nu poate fi „nici măcar ajustat”, dă asigurări Dan Vîlceanu apare prima dată în Main News.

Source: New feed