PNL, PSD și UDMR vor merge împreună cu o propunere de premier la Cotroceni, anunță Florin Cîțu

123

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara, după negocierile cu social-democrații, că odată ce se cristalizează o soluție pentru România, PNL, PSD și UDMR vor merge împreună la consultările care vor fi convocate de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Totodată, Kelemen Hunor ar putea fi și el premier, dacă se ajunge la un acord pe varianta unui prim-ministru dat, prin rotație, de fiecare partid care va face parte din coaliția de guvernare.

În condițiile în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că negocierile dintre PNL și PSD s-au blocat când a venit vorba de numele celui care ar urma să preia funcția de prim-ministru în noul guvern, Florin Cîțu a fost întrebat dacă liderii celor trei partide vor avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

„Vom găsi o soluție între noi și după aceea mergem și o prezentăm dlui președinte. Nu mergem fără o soluție la domnul președinte”, a punctat el.

Chestionat dacă PNL va merge la consultările care vor fi convocate la Cotroceni cu PSD și UDMR, Cîțu a răspuns afirmativ – „Da, ar trebui să mergem împreună la consultări. Vom ajunge la o soluție, iar președintele României va avea soluția pe masă”.

El a mai spus că i se „pare firesc” să fie numit în funcția de premier și un reprezentant al UDMR, inclusiv Kelemen Hunor, dacă se ajunge la un acord privind varianta premierului dat prin rotație de fiecare partid din viitoarea coaliție de guvernare.

Totodată, șeful liberalilor a confirmat că vor mai fi înființate două ministere, dar momentan nu există o formă finală.

„Sunt mai multe variante (de ministere – n.red.). Știm în acest moment că vor mai fi două ministere. Noi vrem să fie un minister care să se ocupe clar de mediul de afaceri și pentru antreprenoriat. Cred că va fi și un alt minister care să se ocupe de partea socială. Vom vedea ce atribuții vor avea, cel puțin așa le văd eu. Le vom discuta în coaliție și vom stabili care va fi forma finală”, a explicat Florin Cîțu.

Până duminică avem nume de premier și ministerele stabilite?, au mai cerut jurnaliștii să știe. „Sper că da”, a precizat liderul PNL. El a mai adăugat că ar fi ideal ca guvernul să ajungă la vot în Parlament săptămâna viitoare.

Președintele PNL a mai apreciat că negocierile cu PSD și UDMR merg foarte bine până acum.

„Da, sunt foaret bune. Este normal să fie discuții puțin în contradictoriu la început, pentru că venim de pe poziții și ideologii diferite, dar cred că vom găsi concluzia finală pentru a putea avea o guvernare pentru români. Pentru că, până la urmă, despre asta vorbim, tot ceea ce le spun colegilor de fiecare dată este că nu trebuie să ne gândim la soluții pentru mâine sau poimâne, ci la soluții care să fie viabile și peste 4 sau 10 ani”, a mai explicat premierul interimar.

Miercuri și joi, liderii PSD, PNL și UDMR discută pe marginea programului de guvernare al noului executiv.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul PNL, PSD și UDMR vor merge împreună cu o propunere de premier la Cotroceni, anunță Florin Cîțu apare prima dată în Main News.

Source: New feed