Platforma care va analiza dezinformările din mediul online. Explicațiile Guvernului / Ce spun inițiatorii proiectului

71

UPDATE Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis că partidul pe care îl conduce „nu va fi niciodată de acord” cu platforma propusă de societatea civilă.

Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun #cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt ”geniu al Carpaților”. P.S. Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Știrea inițială

Guvernul a explicat vineri, 11 martie, că proiectul prin care ar urma să fie scanate articolele din presa online, pentru a găsi „fake news”, surse de dezinformare și propagandă rusă, este inițiat de societatea civilă, menționând că nu a cerut monitorizarea unui termen specific. 

Inițiativele ONG-urilor și experților media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false. Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate”, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

ONG-ul Global Focus, inițiator al proiectului, a explicat la rândul lui că necesitatea mecanismului informatic vine ca răspuns la comunicarea deficitară a Guvernului din ultimele zile.

Am fost solicitați noi, ca experți, să clarificăm situația, am luat inițiativa de a crea, exclusiv împreuna cu colegi din alte #ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”, potrivit unei postări pe Facebook a Global Focus.

Totodată, ONG-ul arată că mecanismul este independent și că nu există finanțare guvernamentală pentru a-l duce la bun sfârșit.

Guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucrăm și nu vom lucra pentru guvern sau ca să-l protejam, acesta este liber să ia în considerare sau nu recomandările noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandările pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum înțelege sa reacționeze la ele”, a menționat sursa citată.

Global Focus susține că va exista un protocol care va specifica clar limitele în care acest mecanism poate fi folosit, adăugând că nu va fi folosit pentru împiedicarea libertății de informare.

Mecanismul nu este definitivat. Termenii de căutare circulați în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectați de la instituții guvernamentale si alți parteneri din societatea civilă într-un proces de brainstorming. Am solicitat contribuții si idei de la mai mulți parteneri, inclusiv de la guvern și așteptăm în continuare sa ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege și decide cum vor arata algoritmii de căutare”, explică inițiatorii proiectului.

ONG-ul arată că va folosi două instrumente disponibile (Pulsar și CrowdTangle) pentru a identifica temele prioritare de discuție în spațiul public, în timp ce filtrarea recomandărilor de reacție din partea instituțiilor statului va fi făcută de experți.

Când mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent și vom fi bucuroși să-l explicăm oricui este interesat; de altfel, metodologia folosită este similară cu cea a partenerilor noștri, Bellingcat și DFRLab, cele mai prestigioase instituții în plan internațional care promovează informarea corectă, #factchecking și lupta cu #dezinformarea și împreună cu care am organizat în trecut cursuri de pregătire a experților din societatea civila și presa în utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”, este concluzia Global Focus.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Statul pregătește o platformă care va analiza dezinformările din online. Cine asociază oficialii cu corupţia e suspect de propagandă rusă

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Platforma care va analiza dezinformările din mediul online. Explicațiile Guvernului / Ce spun inițiatorii proiectului apare prima dată în Main News.

Source: New feed