Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida la alegerile locale / Legea, adoptată de Parlament

104

Persoanele condamnate definitiv în urma unei infracțiuni săvârșite cu intenție nu vor mai putea candida la alegerile locale, după ce Camera Deputaților a adoptat marți, 11 octombrie, un proiect de lege în calitate de cameră decizională. 

La alegerile locale sunt vizate funcțiile de primar, președinte de consiliu județean, consilier local sau consilier județean.

Proiectul, depus în anul 2021 de 2 parlamentari USR, a fost adoptat cu 248 de voturi „pentru” și 1 „împotrivă”.

Inițial, interdicția de a candida la alegerile locale și parlamentare viza doar persoanele condamnate pentru infracțiuni de tipul violului, pornografiei infantile, proxenetismului sau pedofiliei.

În schimb, Comisia juridică a Camerei Deputaților a extins interdicția asupra tuturor persoanelor „care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

Totodată, proiectul a fost modificat astfel încât să fie aplicabil doar în cazul alegerilor locale.

Proiectul acesta s-a născut din dorința de a proteja copiii și l-am lucrat împreună cu Salvați copiii, după ce am văzut cu toții, anul trecut, cum un primar care a întreținut relații sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcție. Și zilele acestea, am văzut mare scandal cu un deputat(…)

Legea adoptată astăzi, la propunerea USR, stabilește interdicții clare. Violatorii de copii și corupții nu au ce căuta în funcții. Astăzi, s-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcții publice! Legea va merge la promulgare la președinte, sperăm să aibă zero toleranță față de penali și legea să intre cât mai rapid în vigoare”, a declarat Diana Stoica, una dintre inițiatoarele Legii.

Dan Barna, vicepreședinte USR, a menționat că „Fără penali în funcții publice”, o inițiativă semnată de peste 1 milion de cetățeni, „a devenit realitate la nivel de lege”.

Îi solicităm domnului Ciolacu să devină realitate și în Constituție, ca nu cumva să avem peste un timp o majoritate cu alte păreri”, a transmis Barna.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Articolul Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida la alegerile locale / Legea, adoptată de Parlament apare prima dată în Main News.

Source: New feed