Părinții îi cer Ligiei Deca să publice noul text al „legii educației”

27

Reprezentanţii părinţilor îi cer ministrului Ligia Deca să facă public noul text al „Legii Educaţiei”, prezentat în şedinţa coaliţiei de guvernare, şi fundamentarea prin studii şi analize a prevederii prin care liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare.

„România educată”, proiectul dospit de președinte Iohannis la Cotroceni, a debutat cu stângul. În vreme ce lucrările la așa-numitele școli verzi, finanțate prin PNRR, nu au început, nici în privința modificărilor legislative nu se fac progrese notabile.

Părinții: Ministerul nu a publicat oficial noul text

Reprezentanții părinților spun că sunt nemulțumiți de lipsa de transparență în elaborarea acestui proiect și cer publicarea lui.

„Cum Ministerul Educaţiei nu a publicat oficial noul text al proiectului în urma analizei amendamentelor, organizaţia noastră a solicitat conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public următoarele informaţii: noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa Coaliţiei de guvernare ce a avul loc în data de 10 ianuarie 2023;  procedura de aprobare în Guvern; metodologia de consultare publică; perioada în care noul text a stat în transparenţă; organismele şi experţii consultaţi pentru redactarea noului text; numărul de propuneri transmise pentru modificarea legii; fundamentarea prin studii şi analize a prevederii conform căreia ‘unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale’”, a transmis Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România pe Facebook.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Părinții îi cer Ligiei Deca să publice noul text al „legii educației” apare prima dată în Main News.

Source: New feed