Paleologu (PMP): Promovarea votului în străinătate este datoria Guvernului

522

Theodor Paleologu, candidatul Partidului Mişcarea Populară pentru funcţia de preşedinte al României, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că promovarea votului în străinătate este o datorie a Guvernului, iar dacă din nou zeci de mii de persoane nu vor reuşi să voteze, va fi “lamentabil” pentru România.

“Există acest reflex al cetăţenilor români de a nu anticipa. Pe de altă parte, promovarea votului în străinătate este efectiv o datorie a Guvernului, pentru că am mai păţit-o în trecut. Dacă din nou ne trezim cu cozi interminabile, cu zeci de mii de români care nu reuşesc să voteze, mi se pare că este absolut lamentabil. Acum nu vorbesc doar de PSD şi de guvernul Dăncilă, este absolut lamentabil pentru România faptul că nu este asigurat dreptul românilor de a vota, dreptul constituţional de a vota, prin această proastă pregătire, prin insuficienţa mijloacelor alocate”, a declarat Theodor Paleologu.

El consideră că numărul mic al cetăţenilor din afara ţării înscrişi pe liste pentru votul prin corespondenţă ţine şi de reflexul românilor de nu se înscrie din timp, dar este şi treaba ambasadelor şi consulatelor de a promova această variantă de a vota.

“Din comunicatul AEP (Autoritatea Electorală Permanentă – n.r.) de acum câteva zile înţelegem că doar 13 mii şi ceva de cetăţeni din afara ţării s-au înscris, ceea ce este foarte puţin faţă de numărul celor care au votat ultima dată. Vorbim în jur de 400.000, puţin sub 400.000. Deci, este un decalaj foarte mare care mi se pare preocupant. Sigur că ştiu asta ca ambasador, reflexul românilor nu este întotdeauna de a se înscrie din timp, e adevărat asta, dar pe de altă parte şi ambasadele şi consulatele trebuie să-şi facă treaba de promovare a înscrierii pe liste. Vreau să relev faptul că de pe vremea ministrului Baconschi nu s-au mai creat noi consulate, în vreme ce în fiecare an în jur de 250.000 de români pleacă din ţară. Avem o creştere a numărului cetăţenilor români în afara ţării, în contextul în care nu avem noi consulate şi acesta este un lucru foarte grav. Cei din afara ţării se plâng de faptul că nu sunt destule consulate, reţeaua consulară este în suferinţă”, a mai spus Theodor Paleologu. AGERPRES / (AS – autor: Mihai Stoica, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)