Orban, despre nominalizarea comisarului european: Nu consider că am încălcat ordinul politic

339

Ludovic Orban a declarat, la preluarea mandatului de ministru al Agriculturii al lui Adrian Oros, că nu consideră că a încălcat acordul politic dintre PNL și USR când a propus-o, fără consultări, pe Adina Vălean pentru funcția de comisar european.

„Știți foarte bine că România era ultima țară care nu-și desemnase un comisar european.De asemenea știți foarte bine că la nivelul Parlamentului European este o programare a audierii comisarilor atât în comisia JURI cât și în comisiile de specialitate al Parlamentului European pentru comisarii care nu au întrunit condițiile. Este vorba despre candidatul francez, candidatul Italiei, al Ungariei și al nostru. Am luat decizia sub imperiul urgenței, pentru a repara prejudiciile aduse României de desemnările iresponsabile făcute de fostul Guvern și cu toate astea am anunțat că vom trimite presedinților celor două Camere ale Parlamentuluio scrisoare pentru acele audieri ale candidaților, acuma candidatului(…).

Am respectat legea, am respectat solicitarea Ursulei Von der Leyen iar în ceea ce privește desemnarea, am încrederea că va trece de comisiile de specialitate fără probleme și de votul din Parlamentul European. Nu consider ca am încălcat nimic. Când vor decide președinții celor două Camere. Oricând va decide candidatul la funcția de comisar european să se prezinte în fața comisiilor”, a declarat premierul României.

Nominalizarea comisarului european a devenit motiv de dispută între USR și PNL, premierul fiind acuzat că a încălcat acordul politic prin desemnarea, fără consultări, a Adinei Vălean în această funcţie. Mai multe detalii aici.

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, a fost acceptată, miercuri, de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României. Liberala va primi portofoliul alocat de la început țării noastre, și anume cel al Transporturilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean vor fi propuși pentru postul de comisar european din partea României.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Articolul Orban, despre nominalizarea comisarului european: Nu consider că am încălcat ordinul politic apare prima dată în Main News.

Source: New feed