Nominalizarea comisarului european, motiv de dispută între USR și PNL: Promisiunile lui Orban nu au o valoare prea mare

339

Nominalizarea comisarului european a devenit motiv de dispută între USR și PNL, premierul fiind acuzat că a încălcat acordul politic prin desemnarea, fără consultări, a Adinei Vălean în această funcţie.

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus „Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european.

Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: „Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană.

Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare.

Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede că „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”.

Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care, omorând logica, se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru.

Luni în Parlament dl. Orban și-a încheiat intervenția prin a ne spune, de la microfon: „Aveți încredere în mine.”

Încrederea începe cu respectarea cuvântului dat. Noi ni l-am respectat”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, ar fi fost acceptată de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României, potrivit unor surse Digi24.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Nominalizarea comisarului european, motiv de dispută între USR și PNL: Promisiunile lui Orban nu au o valoare prea mare apare prima dată în Main News.

Source: New feed