Noile legi ale educației vor fi regândite / Ce spune ministrul despre prescrierea plagiatului

81

Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat joi, 13 octombrie, prioritățile mandatului său. Astfel, Deca a transmis că noile legi ale educației nu vor fi înaintate Guvernului în forma actuală, acestea fiind regândite în urma discuțiilor cu specialiști. Totodată, ministrul de resort a făcut precizări cu privire la amnistierea plagiatorilor. 

Întrebată de jurnaliști dacă susține prescrierea faptelor de plagiat, Ligia Deca a declarat că, în calitate de ministru de resort, este obligată să respecte constituția țării.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în iunie că retragerea titlului de doctor poate fi făcută doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Detalii aici.

„Ministrul Educației trebuie să respecte constituția și legile țării (…) Există, din vară, decizia CCR 364/2022 care este obligatorie pentru toate autoritățile statutul. Textul presupune că titlul de doctor poate fi ridicat de autoritatea emitentă pentru nerespectarea standardelor de calitatea doar dacă nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. Dacă titlul este folosit, aceasta procedură de revocarea nu mai poate fi pusă în practică.

Titlul poate fi anulat la cererea autorității emitente, cu respectarea termenului legal de 1 an de la data emiterii actului. MEN sau oricare alt organism nu au competența de a reevalua fondul științific al tezei”, a explicat Deca.

Legile lui Cîmpeanu, schimbate de noul ministru

Ligia Deca a mai precizat că noile legi ale educației nu vor fi prezentate la Guvern în forma actuală, ci vor fi rediscutate cu specialiști.

Așadar, în ceea ce privește examenele de evaluare națională și bacalaureat, schimbările majore prezentate de Sorin Cîmpeanu sunt în continuare analizate.

„Vom consulta facultățile de Științe ale Educației și vom solicita punctul lor de vedere și modalitatea în care măsurile pe care le vom adopta vor fi adecvate pentru contextul românesc și pentru obiectivele pe care ni le propunem (…) Ne dorim o soluție care să dea școlilor, liceelor, unde există concurență, și o autonomie de a selecta în funcție de profil, dar această soluție trebuie să țină cont și de echitate. Vom regândi soluțiile existente în proiectul aflat în dezbatere publică în consultare cu specialiștii. În legătură cu probele de Bacalaureat, vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma curriculară la nivel de liceu”, a mai transmis Ligia Deca, ministrul Educației.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Noile legi ale educației vor fi regândite / Ce spune ministrul despre prescrierea plagiatului apare prima dată în Main News.

Source: New feed