Noi lămuriri privind atentatele din Afganistan în care și-au pierdut viața doi români: Ambasada României nu a fost ținta talibanilor

429

Deputatul PSD din Comisia pentru politică externă, Mirela Furtună susține că Ambasada României nu a fost ținta talibanilor și prezintă, printr-un comunciat de presă, firul evenimentelor din timpul atacului terorist în urma căruia un român a murit iar altul a fost rănit grav. 

„Îmi încep comunicatul prin transmiterea de sincere condoleanţe familiilor îndurerate ale celor doi români decedaţi şi însănătoşire grabnică pentru diplomatul român rănit grav în urma atacurilor teroriste talibane(…)

Vreau să menţionez încă de la început că România participă cu trupe militare în Afganistan de la începutul conflictului, din 2011, ca urmare a activării articolului 5 din Tratatul de la Washington. Ne aflăm practic implicaţi într-o misiune internaţională, sub umbrela NATO, ca urmare a statutului nostru de membru al acestei alianţe. De asemenea, participăm la aceste misiuni alături de S.U.A., partenerul nostru strategic”, a spus deputatul Furtună.

Deputatul PSD susține că Ambasada României nu a fost ținta directă a talibanilor ci că instituția a avut „neșansa” de a se afla cel mai aproape de explozie

„Am văzut în presă comentarii cel puţin neavenite, prin care se punea în discuţie legitimitatea continuării prezenţei noastre militare în Afganistan, şi se promova ideea că ambasada noastră a fost ţinta atacului terorist taliban.(…)

Ideea conform căreia Ambasada României a fost ţinta atacului taliban nu poate fi susţinută. De fapt, ambasada se afla într-un complex protejat de un zid înalt de 5 metri. În seara de 2 spre 3 septembrie un camion plin cu explozibil a fost detonat lângă zid, iar ulterior prin spartura din zid au pătruns terorişti înarmaţi. Ambasada noastră a avut neşansa să fie cea mai apropiată clădire de zidul de protecţie, unde a avut loc explozia, nici măcar nu era singura instituţie din acea clădire.
În urma deflagraţiei, clădirea ambasadei a fost complet distrusă, de aceea decizia doamnei Mănescu de a rechema toţi diplomaţii este salutară.

După deflagraţie, teroriştii au pătruns în complex şi au început să tragă la întâmplare, iar echipa de securitate a României a intervenit prompt şi a urmat un schimb de focuri care a durat câteva ore. Datorită intervenţiei echipei de securitate, a fost limitat numărul de victime, din păcate, un diplomat român a decedat, iar altul a fost grav rănit”, a transmis aceasta.

Referitor la atentatul de joi dimineață în urma căruia un militar român a fost ucis, deputatul PSD spune că ţinta atacului terorist era sediul agenţiei de spionaj afgane.

„Referitor la tragicul eveniment care a avut loc joi dimineaţa, în care un militar român şi-a pierdut viaţa, subliniez că ţinta atacului terorist era sediul agenţiei de spionaj afgane. Un minibus plin cu explozibil a fost detonat lângă sediul agenţiei, din păcate, îa acel moment trecea prin zonă un convoi militar cu forţe străine, din convoi făcea parte şi militarul român decedat.

În concluzie, România nu a fost ţinta predilectă a atacurilor teroriste, a fost o victimă colaterală, iar noi, ca stat, trebuie să rămânem angajaţi în promovarea păcii şi securităţii în lume, mai ales în condiţiile în care un acord de pace în Afganistan este din ce în ce mai probabil”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: independent.co.uk

Articolul Noi lămuriri privind atentatele din Afganistan în care și-au pierdut viața doi români: Ambasada României nu a fost ținta talibanilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed