Nicolae Ciucă: Vom cere aprobare pentru a verifica lucrările de pe Canalul Bîstroe

45

România va solicita Ucrainei aprobare pentru a verifica lucrările efectuate pe Canalul Bîstroe, a anunțat luni, 20 februarie, premierul Nicolae Ciucă. 

În același timp, șeful executivului a precizat că, dacă se va dovedi că autoritățile ucrainene au efectuat lucrări de adâncire, va fi sesizată Comisia Europeană.

„Astăzi va fi prezent ambasadorul Ucrainei. O să i se ceară ca autoritățile române să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor efectuate pe Canalul Bîstroe. Este vorba despre lucrări care au impact asupra mediului. Nu putem însă verifica aceste date până nu mergem în teren să măsurăm. (…) Lucrările de întreținere înseamnă o adâncime de până la 3,5 metri, ce depășește înseamnă adâncire. Toate instituțiile vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisie Europene”, a declarat Nicolae Ciucă.

Tensiuni între România și Ucraina pe marginea lucrărilor de pe Canalul Bîstroe. Autoritățile de la București acuză partea ucraineană că efectuează lucrări, fără a avea aprobarea Comisie Europene, afectând astfel biosfera Deltei Dunării. De cealaltă parte, Ambasada Ucrainei la București susține că este vorba doar despre dragaje pentru întreținere.

Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada Ucrainei.

Ucraina: Pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri

Pe de altă parte, într-o postare publicată pe Twitter, Ministerul ucrainean al Infrastructurii afirmă că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri.

„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată vineri pe Twitter.

Ministerul Transporturilor: Fac lucrări de adâncire

După ce ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a acuzat miercuri autoritățile ucrainene că draghează ilegal Canalul Bîstroe, purtătorul său de cuvânt a venit duminică cu noi precizări. Alin Șerbănescu susține că Ucraina a informat România doar cu privire la anumite dragaje de întreținere, însă acum ar fi vorba despre lucrări de adâncire.

Au făcut informări doar despre dragaje de întreținere. Dar ei fac dragaj de adâncire a șenalului, ceea ce nu mai înseamnă o simplă întreținere, ci modificarea substanțială a adâncimilor”, a transmis Alin Șerbănescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Nicolae Ciucă: Vom cere aprobare pentru a verifica lucrările de pe Canalul Bîstroe apare prima dată în Main News.

Source: New feed