Nicolae Ciucă, în Bloomberg: Rusia reface prăpastia dintre civilizația occidentală și cea estică / Premierul a cerut ca România să intre în Schengen până la finalul anului

138

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în cadrul unui interviu publicat miercuri, 3 august, în Bloomberg, că oficialii de la Kremlin își doresc să creeze o falie între Federația Rusă și NATO, la fel ca în timpul Războiului Rece, și a cerut Alianței Nord-Atlantice să își mențină trupele în flancul Estic cel puțin pe termen mediu.

Rusia nu gândește ca noi, Rusia nu se comportă ca noi. La cum arată situația acum, pare că reface prăpastia dintre civilizația vestică și cea estică, dintre țările democrate, libere, și cele autoritare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a subliniat că Rusia nu ar ataca un stat membru NATO, dar că Vladimir Putin își dorește să recucerească teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Ciucă le-a mai transmis jurnaliștilor străini că Occidentul ar trebui să mențină presiunea asupra Federației Ruse, prin intermediul sancțiunilor, și să continue să acorde asistență financiară și să livreze armament în Ucraina.

Dacă rușii nu vor să înceteze cât de curând se poate și să înceapă negocierile, să găsească o soluție, să recunoască suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, vor face același lucru cu celelalte state”, a mai precizat premierul.

Bloomberg amintește că România va crește contribuția cu Apărarea la 2,5% din PIB, iar prim-ministrul a precizat că aproximativ o treime din această sumă va fi direcționată înzestrării Armatei, cu avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate și drone.

Publicația arată că prezența NATO în România este asigurată prin intermediul Grupului de Luptă condus de Franța, din care mai fac parte militari olandezi și belgieni, și prin contingentul SUA.

Nu este doar despre Apărare, este despre securitatea alimentară globală. Este despre o regiune foarte aproape de Balcani, iar toate deciziile care presupun creșterea descurajării și apărării pe flancul estic sunt foarte bine venite”, a mai transmis prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a mai făcut apel pentru acceptarea României în Spațiul Schengen până la finalul anului.

Contribuția noastră de la debutul conflictului (n.r. din Ucraina) arată că suntem pregătiți să fim membri Schengen. Ne așteptăm ca ceilalți lideri europeni să recunoască tot ceea ce am făcut”, a declarat Ciucă.

Sursă foto: Guvernul României

Articolul Nicolae Ciucă, în Bloomberg: Rusia reface prăpastia dintre civilizația occidentală și cea estică / Premierul a cerut ca România să intre în Schengen până la finalul anului apare prima dată în Main News.

Source: New feed