Nicolae Ciucă, după respingerea aderării României la Schengen: Nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria

46

După ce Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins aderarea României la Spațiul Schengen din cauza voturilor negative exprimate de miniștrii de interne din Austria și Olanda, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat nedumerit de poziția „inflexibilă” a Vienei. 

În același timp, fără a intra în detalii privind următorii pași, șeful executivului a subliniat că aderarea țării la Spațiul Schengen rămane un obiectiv național.

„Îmi exprim profunda dezamăgire lipa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Toate statele europene au fost pregătite să deschidă porțile României, cu excepția Austriei. Unanimitatea nu a fost posibilă deoarece Austria a refuzat aderarea României. Această decizie este bazată pe cifre pe care România le-a demonstrat a fi incorecte, pe baza datelor europene. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen a dovedit că putem proteja frontierele europene. România va continua să fie constructivă. România va relua aderarea la Spațiul Schengen. Aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv național strategic”, a declarat Nicolae Ciucă.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins joi, 8 decembrie, rezoluția care viza aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Austria și Olanda au votat împotrivă. În minuta ședinței reprezentantul Olandei a explicat că este în favoarea aderării României și împotriva Bulgariei, votul negativ fiind dat pentru că cele două țări au fost tratate la pachet.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Nicolae Ciucă, după respingerea aderării României la Schengen: Nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria apare prima dată în Main News.

Source: New feed