Moțiunea de cenzură, încă o săptămână de negocieri/Opoziția mizează pe cel puțin 240 de voturi, puterea recunoaște că nu mai are majoritate/ Cine sunt parlamentarii PSD care au trădat

441

Moțiunea cenzură va fi supusă la vot săptămâna viitoare, pe 10 octombrie. Până atunci, puterea și opoziția fac calcule și poartă negocieri. După votul de ieri în urma căruia PSD nu a reușit să impună programul moțiunii, fiecare tabără caută să își consolideze poziția. În ciuda înfrângerii de miercuri din Parlament, Mihai Fifor spune că de vină ar fi absenteismul, iar Viorica Dăncilă susține că, de fapt, opoziția nu vrea să-și voteze propria moțiune.

PSD nu a reușit să impună și în plen programul moțiunii stabilit în Birourile Permanente unde deține majoritate. Dacă inițial puterea a decis ca votul să aibă loc sâmbătă, în Plenul reunit opoziția a câștigat.

Au fost prezenți în sală 379 de parlamentari. Pentru votul în weekend au votat 181 de deputați și senatori, în timp ce opoziția a adunat 194 de voturi „împotrivă”, 1 parlamentar s-a abținut iar 3 nu au votat, deși au fost prezenți în sală.

Opoziția a avut câștig de cauză și a reușit să mute votul moțiunii pe 10 octombrie și cu ajutorul parlamentarilor PSD: 3 senatori au fost prezenți dar nu au votat, 4 deputați au votat ca opoziția și doi senatori au lipsit.

Parlamentari PSD care au ajutat la înfrângerea propriului partid în Parlament

  • senatori PSD prezenți, dar care nu au votat:  Paul Stănescu, Cosmin Preda, Viorel Arcaș
  • deputați PSD care au votat ca opoziția:  Iustin Talpoș, Cornel Itu, Emanuel Havrici, Horia Nasra
  •  senatori PSD careau lipsit: Eugen Teodorovici și Ecaterina Andronescu
  •  1 parlamentar s-a abținut: Andrei Pop

Pentru prima dată, PSD, prin vocea șefului Camerei Deputaților, se vede nevoit să recunoască faptul că a pierdut majoritatea.

„Ne vedem joi la moţiune, vedem dacă cele cinci partide fac 233 de voturi, cred, şi după ce s-a citit moţiunea, mi s-a părut neserioasă, nu văd nicun lider desprins din cele cinci partide, e un handicap pentru a trece această moţiune, măcar să ne spună cine va fi premierul, să vedem un program de guvernare schiţat”, a declarat Marcel Ciolacu.

La citirea moțiunii, din cei 465 de parlamentari, în sală au fost prezenți 128 de senatori și deputați.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Articolul Moțiunea de cenzură, încă o săptămână de negocieri/Opoziția mizează pe cel puțin 240 de voturi, puterea recunoaște că nu mai are majoritate/ Cine sunt parlamentarii PSD care au trădat apare prima dată în Main News.

Source: New feed